Vackra Szekszárd – läs mer om vinet Elsie’s ursprung

Szekszard vingård

Om Szekszárd

Szekszárd ligger i sydvästra Ungern, där de Transdanubiska kullarna och den stora ungerska slätten möts. Det är fascinerande nog det minsta länsätet i Ungern med avseende på befolkning. Szekszárd hade bara ca 32 500 invånare 2019. En lyckoundersökning från 2016 visar dock att stade är den tredje lyckligaste i Ungern.

Solig ungersk vinregion

Szekszárd är centrum för vinregionen med samma namn. Boraszportal.hu skriver att det är mycket solsken här året runt. Dessutom är vintern mild och jorden består av tjock, kalkrik lössjord. Därför är denna plats perfekt för vinodling. Det finns bevis för att det fanns en vinregion här även under romartiden, bl.a. har en dekorerad sarkofag hittats som visar mytologiska scener och en vingård. Tidigare producerades vita viner i större mängd under medeltiden. Senare blev röda viner mer populära på grund av den ottomanska påverkan och än idag är det röda viner som dominerar. De röda vinerna från Szekszárd anses rika på färg, eldiga och “sammetslena”.

I slutet av 1800-talet transporterades Szekszárd-rött till hela Europa.  Till och med Frankrike köpte vin i stora mängder, eftersom, som de sa, bara Szekszárd mötte kvaliteten på vinet där. Även Påven Pius skrev 1865 följande ord av uppskattning: “… detta vin från Szekszárd behåller min hälsa och intakt humör.”

Typiska druvsorter är: Italiensk Riesling, Chardonnay, Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Zweigelt.

Trots den låga befolkningsmängden finns det nära 4500 vingårdar här idag! Snacka om hög capita per vingård.

Lovisa och bror hos Heimann i Szekszárd
Lovisa med bror på besök hos Heimann i Szekszárd

Förutom vingårdarna – missa inte följande sevärdheter när du besöker Szekszárd

Pepparkaksmuseet grundades 1825 av familjen Petrits, och idag tillverkar den sjätte generationen pepparkakor, godis, godis och ljus på det ursprungliga, traditionella sättet. Besökare kan dekorera sina egna pepparkakor och få en guidad tur på ungerska, engelska eller tyska. Baka-museet är ett militärhistoriskt museum från 1900-talet och de två världskrigen. Födelseplats för Mihály Babits, den berömda ungerska författaren, har fått ett eget museum. Gemenc är en unik skog i Donau-Drava nationalpark. Detta är Donaus enda kvarvarande tidvattenområde. Det finns även naturnära aktiviteter här som en skogsbana.

Zoltan Heimann
Zóltan Heimann själv i vinkällaren från generationer

 

Se hur Lovisa med bror ankommer till vingården Heimann för första gången i det kulliga, häpnadsväckande landskapet i Szekszárd i södra Ungern. 

Missa inte Hungry Wines Elsie som kommer från berömda Heimann högst upp på en kulle. 

https://hungrywines.com/en/vineyards/heimann/

 

 

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *