• Rödvinsprovning – trendiga Centraleuropa

  Välkommen till vår rödvinsprovning på temat “trendiga Centraleuropa”! – En av våra enormt uppskattade rödvinsprovningar i mysig hemmiljö i centrala Stockholm. En vinprovning där vi vill njuta av viner med spännande ursprung tillsammans med er. Den här gången blir det en vinprovning med fokus på Centraleuropa, ett område som på senare tid hamnat i rampljuset och hela tiden ökar i popularitet. Följ med på en smakresa till spännande delar av vinvärlden!

  • Till vinerna serveras ost och charkuteri för att se hur de olika vinerna passar till
  • Mycket begränsat antal platser med avstånd och andra corona-restriktioner
  • Pris 495 kr inkl all dryck, tilltugg och moms

  ☘️Dina värdinnor; Sommelier Lovisa Mörner och Hanna Bränfeldt välkomnar till en av våra enormt uppskattade, intima provningar i mysig hemmiljö i centrala Stockholm!☘️

  Välkommen till en lärorik, intim provning för att vidga dina vyer i den fantastiska vinvärlden!

  Anmälan: hanna@hungrywines.com

  Länk till Facebook-eventet där du även kan reservera dina platser till rödvinsprovningen.

  vingård_centraleuropa_ungern_szekszard

  Tidigare deltagare säger:

   

   

 • Biodynamiskt vin – filosofi, praktik och dagens viner

  Biodynamiskt vin är odlat enligt den biodynamiska läran som bygger på antroposofen Rudolf Steiners tankar om jordbruk. Den biodynamiska läran har mycket gemensamt med ekologiskt jordbruk, men tar det ett steg längre. 

  Filosofi

  Biodynamiska odlare ser jordbruket ur ett holistiskt synsätt där allting samverkar och läran går ut på att ge jorden kraft på ett naturligt vis. Man använder sig av de egenskaper olika växter och plantor har för att stärka vinrankorna och på så sätt ge dem ett eget skydd mot sjukdomar. En biodynamisk vinbonde förutspår framtiden och därför kan hon eller han förebygga sjukdomar istället för att behandla dem i efterhand.

  Antroposoferna

  1913 bildade några lärjungar kring den österrikiske filosofen Rudolf Steiner antroposofin. Den går ut på att förena naturvetenskap och humaniora, eller natur och kultur. I början av 1920-talet höll Rudolf Steiner ett antal seminarier om jordbruk och ur dem uppstod den biodynamiska odlingen.

  Praktik

  Biodynamiskt jordbruk strävar efter ett självförsörjande ekologiskt jordbruk. Målsättningen med jordbruket är att bygga upp fullständiga mikrokretslopp och att stärka ekosystemen i jorden. Därför är kompostering och vallodling två viktiga metoder.

  Det holistiska synsättet är grundläggande för det biodynamiska jordbruket. Gården ses som en enhet där växter, djur och jordmån samverkar.

  De åtta preparaten och ritualerna

  Det som praktiskt skiljer biodynamisk odling från ekologisk odling är främst de åtta preparat som används istället för konstgödsel. Enligt Steiner gör de åtta preparaten så att kosmiska krafter påverkar jord och växter. Det ger växterna vitalitet, förnimmelseförmåga, kraft, förnuft och mognad. 

  De flesta preparaten är växter som tillreds eller komposteras i kohorn eller andra djurdelar. Preparaten tillsätts i små mängder i det gödsel som sedan används i jordbruket. 


  De åtta preparaten är:

  • Humus (tillverkas av kogödsel) 
  • Kisel 
  • Rölleka
  • Kamomill
  • Brännässla
  • Ekbark
  • Maskros
  • Vänderot

   

  Steiner menar att preparaten fyller olika funktioner både var för sig och i kombination. Rölleka, kamomill och brännässla i kombination skapar till exempel en hemlig alkemi där grundämnena kalium och kalcium omvandlas till kväve i komposthögar.

  Recepten för tillverkning, tillredning och användning av de åtta preparaten innehåller många moment med rituella inslag.

  Den biodynamiska planterings- och såningskalendern

  Ett icke-obligatoriskt moment inom den biodynamiska läran är planterings- och såningskalendern som delar in dagarna i fyra kategorier:

  • Rotdagar 
  • Blomdagar
  • Bladdagar
  • Fruktdagar

  Biodynamiker menar att olika sorters dagar passar för olika sorters arbete. Genom att så, skörda, plöja, plantera på rätt dagar utnyttjar och stimulerar man växtkraften och hälsan i plantorna.

  Vilka egenskaper dagarna har bestäms i en kalender som beskriver månens och planeternas positioner i förhållande till fasta stjärnkonstellationer och relationerna mellan planeterna. 

  Biodynamiskt vin idag

  Vissa biodynamiska principer kan framstå som underliga och vidskepliga medan andra är mer logiska. 

  Långt ifrån alla biodynamiska odlare är antroposofer. Vinbönder är ofta pragmatiska och använder sig av de delar av läran som de tycker har effekt. Man behöver inte vara antroposof för att se fördelar med biodynamisk odling, som att förebygga istället för att behandla, samt att ha så lite tillsatser i vinet som möjligt.

  Gemensamt för alla biodynamiska viner är att de är ekologiskt odlade, men de behöver inte ha en separat ekologisk certifiering. Biodynamiskt odlade produkter certifieras av Demeter.

  Vill du prova ett biodynamiskt vin? Vi har biodynamiska Wassmann Cabernet Franc i sortimentet och det kan hittas på Systembolaget här.

  biodynamiskt vin

  biodynamiskt vin

   

 • Tävling – vinn exklusiv hemmavinprovning

  Vinn en exklusiv vinprovning för upp till tio personer hemma hos dig! Med premiumviner från Hungry Wines som inte går att få tag på.

  Vi vill se vid vilket tillfälle eller till vilken mat du helst dricker Hungry Wines 🍷

  1. Gilla och kommentera gärna inlägget
  2. Följ @hungrywines
  3. Ta en bild och tagga oss för att vara med och tävla. Om du har privat konto på Instagram eller lägger upp bilden på Facebook får du gärna mejla en screenshot till oss på contact@hungrywines.com så att vi inte missar ditt inlägg.
  Tävlingen pågår till och med den 20 november 2020.

  ❗️Om du vill beställa Hungry Wines på Systembolaget tar det 4-8 dagar tills du har vinet hos dig.

  🔗 Läs mer om tävlingen och villkoren för att delta här här.
  Hungry Wines är kvalitetsvin som handlar om vad vinet ska drickas till. Vinet skapas med naturliga metoder av passionerade, små vinbönder.
  👉Följ oss gärna på Instagram och Facebook för att ta del av fler tävlingar, vinkunskap, provningar och mycket mer!
  Tävlingen organiseras av Hungry Wines och är inte på något sätt sponsrad, främjad, administrerad av eller förknippad med Facebook eller Instagram.

  Om du har några frågor är du välkommen att kontakta oss på contact@hungrywines.com.

  tävling

 • Carlos Norlén i Hannas trendspaning

  I veckans avsnitt har Hanna träffat Carlos Norlén, som förutom att skriva om vin på DosGardenias.se också är fotograf och DJ.

  Vilket är ditt första vinminne?

  2005 i Sydafrika var uppvaknandet. Då var det en Pinotage från Paarl och jag visste inte vad det var. Det kan ha varit ‘the setting’, att jag satt och käkade Zebra på en restaurang och så kom det här vinet som var helt galet. Jag återkommer till det vinet nu och känslan finns kvar, men ja, det var ett perfekt första vin och jag fick den där smällen som jag kanske inte uppskattar idag. En Pinotage 2005, och sedan dess är Sydafrika ‘number one’ för mig.

  Hur visste du att du ville ge dig in i vinbranschen?

  Jag blev lurad av min kompanjon, Amalia. Folk runt om kring oss tyckte att vi var roliga, vi hade kommentarer om allt och inget. Vi har känt varandra sen mediabranschen, vi är gamla Bonniersrävar. Då höll Amalia på med skönhet och böcker och jag fotade. Sen började vi snacka lite vin och då tänkte jag att då blir hon min Sensei och sen tog det några månader och sen hade vi en podd. Därefter tog det några månader till och så hade vi en sajt. Nu är jag snart sommelier, det gick fort.

  Vad är kvalitetsvin för dig?

  Hantverk. Det spelar ingen roll om det är ett billigt eller dyrt vin bara det är hantverksmässigt gjort.

  Om du vore ett vin, vad vore du då?

  Garnacha.

  Vad har du i glasen framför dig nu? 

  Det är två trevliga, fantastiska viner från Ungern framför mig. Och den här Kadarkan är jag ultrakär i måste jag säga. Jag har druckit viner på Kadarka förut men inte ungerskt, men nu börjar jag fatta. Nu dricker vi den i sin renaste form. Mycket frukt, jag älskar det här.

  Carlos Norlén om trender

  Vad tror du om framtidsutsikterna för Ungern som vinland?

  Jag tycker de är väldigt bra för att Centraleuropa är på ingång bland vanligt folk. Vinmänniskor har vetat det länge men nu börjar allmänheten vakna upp för Centraleuropa, uppåt balkan, lite längre ner mot Bulgarien och Turkiet.

  Hur ser framtiden ut i största allmänhet? Hur kommer klimatet påverka vilka viner vi dricker?

  Ja, det är en sak att fundera på. Det kan påverka druvutveckling och så men generellt tror jag att hållbarhet är viktigt. Att vinerna och hur hela processen är hållbara, inte bara hur man gör vinerna utan även hur man behandlar vinarbetare och hur man håller sitt carbon foot print så lågt som möjligt. Jag tror att man vill ta reda på hur görs vinet och vem som gör vinet.

  Vad tror du kommer vara ditt favoritvin om fem år?

  Om fem år kommer jag fortfarande att älska en Garnacha, eller en Corpinnat i solnedgången. Hur mycket jag än provat kommer det alltid att vara ‘my classics’.

  Vilka druvor eller vinstilar tycker du är mest överskattade?

  Zinfandel. Det låter klyschigt att säga att alla vinnördar ogillar Zinfandel men det finns väldigt få bra sådana nu. Det finns jättefina Zinfandel som vill prova vin, maffiga bomber från Amerika, men mig passar det inte.

  Vilka druvor tycker du är mest underskattade?

  Massa små druvor som jag tycker om. Jag tycker att Gewurstraminer är underskattad. Jag lyfter alltid den och folk tycker att den är blommig och för söt. Det är perfekt, får man en tikka masala så är det bara en Gewurstraminer som brår på den.

  Carlos Norlén om ursprung

  Vilka ursprung är coolast just nu?

  Då vill jag gå till Centraleuropa. Det är coolt med små appellationer som man inte har någon aning om som har jättecoola viner.

  Finns det någon vinregion som du inte varit i som du skulle vilja besöka?

  Jag skulle vilja komma tillbaka till Turkiet och gå igenom viner eftersom att jag bara har varit där och jobbat med foto. Jag är jättenyfiken på deras vinnäring. Så fort det är möjligt vill jag lyfta fram och upptäcka Turkiet.

  Slutligen, tycker du om vinet?

  Ja, ja! Jag håller fast vid att min favorit är Kadarka. Elsie tycker jag också jättemycket om men då tänker jag bara på mat och vad jag vill laga till. Kadarka är bara kärlek.

  Vill du prova vinerna som Carlos Norlén provade? Hungry Wines Kadarka hittar du här och Hungry Wines Elsie hittar du här.

  Är du också nyfiken på Centraleuropa? Missa inte vår provning den 28 oktober. Läs mer här.

 • Skruvkork, naturkork eller syntetkork

  Det finns inget enkelt svar på hur ett vin bäst försluts. Vissa vinmakare arbetar endast med skruvkork och andra endast med naturkork. Dessutom finns alternativet syntetkork. Valet är varierar beroende på var du är i världen. I Frankrike är det svårt att hitta ett kvalitetsvin utan naturkork medan man i Australien nästan bara använder sig av skruvkork, även till exklusivare viner.

  Naturkork

  Det är något särskilt med att öppna en flaska vin med naturkork, det där bekanta “ploppet” när flaskan går upp. Det är mycket tradition och en viss dos av nostalgi som ofta ligger bakom detta val av förslutning av en flaska. 

  Många hävdar också att det med naturkork blir precis lagom mycket luftinsläpp för att vinet ska utvecklas i lagom takt – men därom tvistar de lärda. Med för mycket luft blir vinet oxiderat och med för lite blir det reduktivt.

  Korkdefekt

  Om du dricker mycket vin har du dessvärre förmodligen råkat ut för att korken doftar unket. Det kan vara en doft  som liknar en fuktig källare eller blöta tidningar. Har du en gång känt doften så känner du igen den, men vissa är faktiskt immuna mot den. Klart är i alla fall att vinet inte går att rädda om det är korkskadat. Den oangenäma, fadda smaken tenderar snarare att öka med luftning än att avta. Defekten uppstår när svampangrepp i korkekens bark reagerar med klor  och bildar en klorförening som kallas trikloranisol, eller TCA.

  En kvalitetsmarkör

  En bra kork är dyr, den kostar ofta från 5 kr och uppåt. Det innebär att korken faktiskt kan vara ett bra riktmärke för om vinet är lagringsbart eller inte. Är korken av finare kvalitet (slät och utan porer) är det oftast ett vin som är ämnat för lagring. Man investerar helt enkelt inte de summorna på ett vin som är tänkt att drickas med en gång.

  Skruvkork

  En vinflaska med skruvkork är uppenbart enkel att öppna. Det är kanske inte samma känsla som att öppna en flaska med naturkork men om du ska öppna många flaskor, som till exempel på en stor restaurang eller på ett event, så är det en klar fördel.

  Reduktion i vin

  En defekt som kan uppstå med skruvkork är när det inte blir tillräckligt med  luftinsläpp i flaskan och vinet blir reduktivt. När vinet utvecklas utan kontakt av syre kan det uppstå en doft av svavel,  tändsticka eller helt enkelt fis. Det går dock ofta att rädda ett reduktivt vin med en rejäl dos luftning.

  Lagring av vin med skruvkork

  En nackdel med viner med skruvkork är att det signaleras att vinet ska öppnas med en gång. Åsikterna om ifall vinet faktiskt går att lagra en längre tid går isär. Vi har idag sett vinstilar som med lagring med skruvkork åldras väl, ett exempel är Hunter Valley Semillon i Australien där ett toppvin med fördel ska låtas ligga 10-20 år före konsumtion.

  Syntetkork

  Det tredje, och det klart ovanligaste alternativet på vinförslutning är syntetkork. Du kanske tänker att det bara är riktigt billiga viner som har syntetisk kork, men det är inte helt sant.

  Ardea Seal

  Syntetkorkarnas “grand cru” heter Ardea Seal. Det är en högkvalitativ syntetkork som utvecklats i samarbete med bland annat kvalitetsvinmakare i Bourgognes berömda Côte d’Or-distrikt. Den sägs vara den perfekta kompromissen genom att det varken är någon risk för korkdefekt, eller att den är för tät för att mikro-oxidation ska kunna ske.

  Vill du prova ett vin med Ardea Seal? Då föreslår vi att du provar vår Hungry Wines Elsie, som finns att beställa här.

   

 • Naturviner – dess historia och metoden bakom vinerna

  Vi har tidigare jämfört naturviner med biodynamiska och ekologiska viner och därför är det dags för en liten fördjupning i vad naturvin verkligen är. Vi går dessutom igenom hur naturvinsvågen tog fart och berättar hur du hittar naturviner på Systembolaget.

  Även om det inte är mer än ca tio år sedan konsumenter på allvar fick upp intresset för naturliga viner så har naturviner en längre historia än så. Det var i Beaujolais på 60-talet som ett gäng unga vinmakare ville göra viner som förr i tiden, utan tillsatser av svaveldioxid.

  Vad är det då som lockar konsumenter? Det är framförallt en motreaktion mot de sträva och alkoholstinna vinerna som har varit trendiga ett tag. Istället vill man att druvan och växtplatsen ska få ta plats i det färdiga vinet. Dessutom kan hållbarhetsvågen bidra till populariteten. Det stämmer väl överens med naturvinsproducenters omsorg om jorden. Man vill att liv ska bevaras genom att använda så lite gifter och kemikalier som möjligt i vingården. I vinkällaren används så få invasiva produktionsmetoder som möjligt.

  Ofta sägs naturvin gå tillbaka till hur vin gjordes förr och att vinerna är nyttigare, men det är ett omdebatterat ämne. Många av de metoder som man undviker i naturvin har använts av vinmakare i hundratals år. Det finns heller inga vetenskapliga belägg för att naturviner skulle vara mindre skadliga eller ge mindre huvudvärk dagen efter.

  Naturvin – steg för steg

  Den första principen för naturvin så lite handpåläggning som möjligt (eller ”low intervention”). Dessutom produceras vinerna oftast småskaligt. 

  Druvorna – ska vara ekologiskt, eller helst biodynamiskt odlade. Däremot krävs ingen certifiering för detta.

  Skörden – sker för hand och med förhållandevis lågt skördeuttag. Vissa undviker all form av teknik och använder endast druvor som fottrampats.

  Jäsning – man får inte använda sig av industriellt framtagen jäst. Det innebär att vinerna jäser med den naturliga jästen som finns på druvans skal. Somliga tar också avstånd från temperaturkontrollerad jäsning.

  Tillsatser – Man får inte tillsätta socker för att höja alkoholhalten eller vinsyra för att höja den slutgiltiga syran i vinet. Användning av ekchips eller ekstavar, som ibland kan ge karaktär åt billigare konventionella viner, är förbjudet. Detta är normalt inte är tillåtet i Europa heller.

  Övrig påverkan – syresättning för att mjuka upp vinet, dvs mikrooxidation, undviks ofta. De flesta undviker dessutom klarning, filtrering och kylstabilisering.

  Lagring – ofta undviks ekfat och istället används kärl som inte tillför smak till det färdiga vinet, som till exempel betong- eller terrakottakärl. Om ekfat används är de väl använda dessförinnan för att inte ge något ekavtryck på vinet. 

  Svaveldioxid – även naturviner innehåller sulfiter. Först och främst den svaveldioxid som finns naturligt i druvan, men även en mindre mängd som vissa tillsätter för att göra vinet hållbart och för att undvika oxidation. De olika organisationerna har olika gränsvärden för vilken mängd som är tillåten. Med låga sulfithalter blir kan vinerna normalt inte lagras lika länge.  

  Certifieringen – det finns ingen officiell certifiering för naturvin, men det finns privata certifieringar som man kan ansluta sig till. Till exempel VinNatur i Italien och Vin Méthode Nature i Frankrike.

  Hur känner jag igen ett naturvin?

  Trots filosofin om att druvan och växtplatsen ska få ta plats i det färdiga vinet utmanar naturvinskolan den traditionella uppfattningen om hur vin från en viss region eller på en viss druva bör eller ska smaka. Vinet kan smaka annorlunda eller rent av defekt. Generellt är naturviner friska och bäriga, utan fattoner och är råa i smaken. Då filtrering och liknande processer brukar undvikas kan de vara grumliga och ha fällning.

  Naturviner på Systembolaget

  Systembolaget har äntligen gjort viner som producenten eller leverantören betecknar som naturvin sökbara på sin hemsida. Du hittar dem genom att söka på “naturvin” på Systembolagets hemsida. 

  Eftersom det inte finns någon officiell certifiering av naturviner är det upp till varje producent att använda beteckningen. På Systembolagets märks därför endast de naturviner som även har en ekologisk eller biodynamisk certifiering.

  Vi är själva glada att ha ett biodynamiskt “low intervention”-vin i sortimentet som kan liknas naturvin, nämligen Wassmann Cabernet Franc. Vinet kan köpas här.

  Missade du vår jämförelse mellan naturviner, biodynamiska och ekologiska viner? Den hittar du här.

   

 • Andreas Grube i Hannas trendspaning

  I denna veckas avsnitt har Hanna träffat Andreas Grube som är vinskribent för bland annat Allt om Vin och som dessutom är med och driver WineTable.se.

  Hanna: Vilket är ditt första vinminne?

  Andreas Grube: Mitt första vinminne är när mina föräldrar drack vin och att det var festligt och härligt. Jag har bara goda minnen kring vin. Då fick jag ju inte smaka själv men jag insåg att vin var något kul och något härligt. Det var god mat och det var fest och det var fredag och härlig uppsluppen stämning.

  Jag började ganska tidigt tycka att det var intressant. Jag hade några vänner som var ganska bra på vin när jag var i tjugoårsålder. De började samla på Bordeauxer och sånt där. Det första vinet som verkligen sådär imponerade var Château Musar 1989 som jag kände var så där herregud. Det var en sån upplevelse man ofta pratar om, när man transporteras till en annan plats. 

  Hanna: Hur visste du att du ville ge dig in i vinbranschen? Vad var det som lockade?

  Andreas Grube: Dels att intresset hade nått en sån nivå att jag kände att nu måste jag ta nästa steg. Jag hade pluggat mycket själv och läst böcker och magasin. Jag fick någon slags ryck att nu ska jag bli riktigt bra på vin. Sen insåg jag att det fanns en möjlighet att jobba med vin på det sättet men jag kunde inte börja skriva vin om jag inte kunde vin ordentligt, så jag började plugga en sommelierutbildning sen blev jag så biten att jag tog en diploma.

  Hanna: Om du vore ett vin, vad skulle du vara då? Varför?

  Andreas Grube: Jag tror att jag skulle vara kanske en Pinot Noir. Inte så jätterolig eller djup vid första anblicken men som vinner i längden. Som det finns mycket bakom.

  Hanna: Vad är kvalitetsvin för dig?

  Andreas Grube: Det finns ju två olika sätt att se på det. Ska man hårddra det så är kvalitetsvin för mig ett vin som berör, ett vin som säger någonting.  Sen kan man bedöma som när man pluggar vin, balans och sånt där. Ett kvalitetsvin har balans och längd. Nästan alltid när jag blindprovar så är det längden som avgör om det är bra eller inte. Framförallt så  måste man gilla det. 

  Jag kan prova ett viner som jag inser är väldigt bra gjorda, som är dyra, men som inte är min stil. Så det beror lite på vilket sammanhang det är. Om någon skulle fråga mig om jag kan tipsa om en bra Amarone så kan jag ju det även om jag inte dricker Amarone så ofta själv. Balans, längd, ett vin som man blir glad av som man vill dricka ett glas till av och sen är flaskan slut och då vill man öppna en flaska till.

  Hanna: Vad har du framför dig? 

  Andreas Grube: Nu vet jag att det är ett ungerskt vin, en Kadarka från 2017. Jag tycker att det här vinet är kul för det har en slags rödbärig lätthet och en örtig kryddighet bakom. Det finns lite viol och lakrits och sånt också. Den har en fräschör och elegans. Just det som jag pratade om, det finns en balans i smaken och det är ingenting som tar över. Det är ingen syra som bråkar, ingen alkohol som bränner i svalget, iInga tanniner som är skitjobbiga. Bara ett härligt, lättklunkat och trevligt vin. Det här är ett sånt vin som man kan dricka till det mesta. Det här kan jag dricka på egen hand. 

  Hanna: Hur ser framtiden ut? Hur tror du att klimatet kommer påverka vilka viner vi dricker framöver? 

  Andreas Grube: Alltså, det tror jag ju om det är en klimatkris som kommer fortsätta och om temperaturerna kommer fortsätta öka  även 20-30 år fram i tiden så kommer det vara en del länder där man inte kan göra så bra vin. Om man pratar med vinmakare nu så är det många som om de har möjlighet har skaffat nya gårdar på högre upp i bergen eller högre upp i Europa. Vi ser ju på det som har hänt i Bordeaux. De har tillåtit sju nya druvsorter för att man inser att man kanske inte kommer kunna fortsätta göra så bra vin på de traditionella. Sen exakt hur, det har jag svårt att svara på.

  Jag skrev någon krönika om att alla klimatförnekare kan lyssna på jobbar med vin.. De senaste tio åren har de tvingats flytta fram skörden upp till en månad för att druvorna inte ska vara sönderbrända och helt kokta. Sen vet vi inte om det här kommer fortsätta eller om det är en passus i historien.

  Hanna: Vilket tror du kommer vara ditt favoritvin om fem år? 

  Andreas Grube: Jättesvårt. Jag inser om jag kollar på mig själv i retrospekt så inser jag att jag betar av och sen går jag tillbaka. Just nu är jag inne i en Syrah-period. Gärna så ren Syrah som möjligt, alltså Inte för mycket fat utan den här härlig smak av kryddpeppar och viol. Samtidigt återkommer jag alltid till CHampagne, det kan jag dricka så mycket som helst av. Jag har börjat snöa in på Sangiovese för att jag tycker att det händer så mycket både i Toscama och Emilia Romagna. Det kommer fler och fler spännande producenter som gör Sangiovese i den här rena, härliga stilen som jag gillar så kanske kommer det vara det jag dricker om fem år.

  Hanna: Du provar just nu ett ungerskt vin, vad tror du om framtidsutsikterna för Ungern som vinland?

  Andreas Grube: Väldigt goda. Jag har ju varit med tillräckligt länge för att det som hänt i Sverige med importörer som ni och även andra. När jag började plugga vin 2013 pratade man inte om Ungern som vinland. På bara några år så har det hänt mycket tack vare pigga importörer. Jag tror att länder som Ungern, tjeckien och Slovenien ligger väldigt mycket rätt i tid eftersom vinintresset går upp bland konsumenter. Det finns en nyfikenhet att prova druvor, regioner och länder som man inte provat förut. Det finns mycket kul att testa från Ungern som man kanske inte hittar någon annanstans

  Hanna: Vilka ursprung skulle du säga är coolast just nu?

  Andreas Grube: Coolast kanske är fel ord men jag tycker att det är väldigt kul att se vad som händer med Spätburgunder i Tyskland. Dels att det finns så mycket gott att hitta för inte så mycket pengar, om man jämför med Bourgogne, Så det tycker jag är spännande och coolt, med den unga nya generationen vinmakare som vågar. Sen tycker jag även att Swartland är roligt. Det är svårt, nästan så att det blir ingen nämnd ingen glömd

  Hanna: Finns det någon vinregion du inte varit i som du skulle vilja besöka? 

  Andreas Grube: Det finns massor. Jag har ju inte varit i Sydamerika till exempel och skulle vilja åka både till Argentina och Chile. Jag har varit i Ungern men inte som vinintresserad så det och hela Östeuropa vore kul att gå igenom. I Australien har jag inte heller varit. Men kanske allra helst just nu skulle jag nog åka till Argentina och Chile.

  Hanna: Vilka vintyper tycker du är mest överskattade? Och underskattade? 

  Andreas Grube: Jag tycker ju att alla dessa billiga Ripassoviner är bedrövliga ofta men också för att de renommésnyltar på viner som är seriösa och bra. Jag har absolut inget emot Amarone eller till och med bra Ripassoviner men det finns så mycket riktigt usla viner som låtsas vara kvalitet men utan ambition. Det kan göra mig ganska irriterad. De har gärna namn som ska rimma på amarone. Det tycker jag är väldigt överskattat.

  Mest underskattat är Loire. Jag älskar Cabernet Franc och jag tycker att Cabernet Franc från Loire är bland det godaste man kan hitta. Jag tycker att även Chenin Blanc från Loire är vansinnigt gott. Portugal har ju varit ett sånt land man har pratat om som “snart kommer Portugal” men nu börjar det göra det också, det nya Portugal. Man är kanske fortfarande kvar i tanken att det är lite old school men det händer mycket där som är jättekul.  

  Hanna: Slutligen vill vi fråga –  är vinet gott?

  Andreas Grube: Jag tycker det är gott. Jag skulle vilja dricka det i en stor Bourgognekupa och gärna ganska svalt. Det här är ett sånt vin som jag skulle kunna slinka ner ganska lätt. Jag gillar det. det är ett härligt lättklunkat vin som också passar till mat. Jag gillar det absolut.

  Vill du dricka vinet Andreas Grube testade? 

  Läs mer om Hungry Wines Kadarka.

  Beställ vinet på Systembolaget.

 • Kalorier och antioxidanter – så påverkar vin din hälsa

  Det talas mycket om dolda sockerbomber när man talar om viner och många funderar över kalorier i vin. Socker är en smakförhöjare och något som kan rädda viner av sämre kvalitet. Naturligt socker i sig är inte enbart dåligt utan en naturlig del av en balanserad kost.

  Antal kalorier i vin

  • 1 g socker = 4 kcal
  • 1 g alkohol = 7 kcal

  Ett vanligt torrt vin som inte kommer i box innehåller sällan mer än 3 g socker/liter. Med en alkoholhalt på 12 % vol. innebär det att ett glas vin på 15 cl innehåller ca 115 kcal, varav ca 2 kcal kommer från sockret och 105 kcal från alkoholen. De flesta kalorierna i ett glas vin kommer alltså från alkoholen.

  Fördelar med vin

  Vin innehåller kalorier men det finns även fördelar med vin. Att vin skulle vara hälsosamt är i många fall ett kontroversiellt ämne. Att överdriven konsumtion leder till problem är välkänt men faktum är att ett måttligt och regelbundet intag av vin främjar ditt välmående på flera sätt.

  Studier från många separata folkgrupper avslöjar att människor som har för vana att dricka måttliga mängder vin har betydligt lägre risk för dödliga hjärt-kärlsjukdomar. Detta är jämfört med människor som inte dricker, samt människor som dricker för mycket. Det är ett fenomen som kallas för “den franska paradoxen”.

  Forskning har kunnat visa att vissa molekyler i druvor förändrar cellens metabolism och signalsystem på ett sätt som stämmer överens rent mekaniskt med att minska hjärt-kärlsjukdomar. Detta gäller även för de druvor som därefter har blivit till vin.

  Vindruvor innehåller, utöver det socker som sedan omvandlas till alkohol i det färdiga vinet, en mängd vitaminer, mineraler och antioxidanter. Att frukt och grönsaker är nyttigt är inte så värst kontroversiellt, men faktum är att rödvin är en mer gynnsam miljö för dessa ämnen än frukt och grönt. Det innebär alltså att även den färdiga produkten – vinet, innehåller en betydande andel antioxidanter.

  Antioxidanter är molekyler som skyddar kroppens celler från oxidation av våra celler. Som exempel på vad oxidation är kan vi jämföra med vad som händer när en järnbit ligger i vatten och utsätts för syre. Järnmolekylerna omvandlas till järnoxid, det vill säga rost. Vi vill inte att våra celler ska mutera och som följd till exempel riskera att omvandlas till cancerceller. Antioxidanter är alltså kroppens naturliga rostskydd.

  Det handlar om balans

  För de allra flesta är hälsa att må bra i sig själv och i sin kropp. Varför det handlar om att hitta en balans mellan det goda och det onda, mellan njutning och för många kalorier. Passa gärna på att välja ett vin som är snällt mot både dig och naturen. Många väljer idag att köpa hållbart producerad mat, gärna från en bonde man känner till. På samma sätt blir det allt mer vanligt att välja viner, annars kan en certifiering hjälpa till.

  Har du svårt att navigera mellan olika hållbara alternativ och certifieringar? Läs vår guide om naturvin, biodynamiskt och ekologiskt vin.

  Läs mer om den franska paradoxen här

 • Naturvin, biodynamiskt eller ekologiskt vin – en jämförelse

  Det finns många funderingar kring naturvin, ekologiska och biodynamiska viner. För att göra det lite lättare att förstå har vi gjort en jämförelse mellan de olika metoderna.

  Ekologiskt vin

  Ekologisk vinodling har som princip att man bara ska använda naturliga produkter i vingården. Det innebär till exempel att man inte får använda några syntetiska ämnen. Syntetiska ämnen är framställda av oss människor och existerar inte naturligt. Det innebär att man får inte använda konstgödsel, syntetiska bekämpningsmedel eller genmodifierade produkter. Däremot får man använda vissa ämnen som finns i naturen såsom koppar och svavel, för att bekämpa svampangrepp.

  Det finns regler för vad de ekologiska odlarna får lov att tillsätta jorden för att ge den näring, samt hur de kan bekämpa skadedjur och sjukdomar. Istället för konstgödsel använder de naturgödsel. De får använda produkter baserade på vissa växter, plantor och mikroorganismer.

  Dessutom får man använda färre tillsatser i vinkällaren.

  Ekologiskt jordbruk är en officiell EU-certifiering. Samma regler gäller för alla som väljer att sälja sina produkter med ekologisk märkning i EU.

  Biodynamiskt vin

  Biodynamisk odling bygger på antroposofen Rudolf Steiners lära från 1920-talet. Man ser det ur ett holistiskt synsätt där allting samverkar och läran går ut på att ge jorden kraft på ett naturligt vis. Den biodynamiska läran har mycket gemensamt med ekologi, men tar det ett steg längre. Man använder sig av de egenskaper olika växter och plantor har för att stärka vinrankorna och på så sätt ge dem ett eget skydd mot sjukdomar. En biodynamisk vinbonde förutspår framtiden och därför kan hon eller han förebygga sjukdomar istället för att behandla dem i efterhand.

  Man följer månens mönster och rörelse och gräver ner ett kohor med homeopatiska preparat i jorden.

  Vissa biodynamiska principer kan framstå som hokus pokus medan andra är mer logiska. Man behöver dock inte vara antroposof för att se fördelar med biodynamisk odling. Som att förebygga istället för att behandla, samt så lite tillsatser i vinet som möjligt..

  Certifieringen för biodynamiska produkter heter Demeter.

  Naturvin

  Den första principen för naturvin är att det ska vara så lite intervention som möjligt bakom en flaska vin. Detta gäller både i vingården och i vinkällaren. Det innebär till exempel att man endast tillsätter svavel vid buteljering och då i små mänger (max 30-50 mg/l), eller inte tillsätter något svavel alls.

  Ofta sägs naturvin gå tillbaka till hur vin gjordes förr, men det är ett omdebatterat ämne. Många av de metoder som man undviker i naturvin har använts av vinmakare i hundratals år.

  Det finns ingen officiell certifiering för ett naturvin, men det finns privata certifieringar som man kan ansluta sig till. Till exempel VinNatur i Italien och Vin Méthode Nature i Frankrike.

  Likheter mellan naturvin, biodynamiskt och ekologiskt vin

  Det finns givetvis vissa beröringspunkter för  hur man arbetar i vingården som gäller allt vin:

  • Att man sedan vinlusens framfart i mitten av 1800-talet ympar europeiska druvsorter på amerikanska rotstockar för att de ska kunna överleva.
  • Vinbonden väljer noggrant var rankan ska planteras med hänsyn till jordmån, solexponering och övriga yttre omständigheter.
  • Vinrankan beskärs årligen för att inte ge för stor skörd.
  • Högkvalitativa druvor väljs ut för hand av erfarna vinarbetare.

  Arbetet fortsätter i vinkällaren och man kan givetvis fortsätta beskrivningen om arbetet som ligger bakom en flaska vin. Men redan nu kan vi konstatera att det är ett hantverk. Detta gäller såväl naturvin som biodynamiskt och ekologiskt vin.

  Vill du lära dig mer om hur ett vin blir till – från jord till bord? Läs mer här.

   

  Vi har för närvarande ett biodynamiskt samt ett ekologiskt vin i sortimentet. Dessa finns i utvalda butiker (systembolagets tillfälliga sortiment):

  Wassmann Cabernet Franc (biodynamiskt) länk till systembolaget

  Cuvée Tandem 2016, Jean Louis Vera (ekologiskt) länk till systembolaget

 • Rödvinsprovning – Ovanliga druvor med spännande ursprung

  Välkommen till en av våra enormt uppskattade rödvinsprovningar i mysig hemmiljö i centrala Stockholm. Vi vill njuta av viner på ovanliga druvor med spännande ursprung tillsammans med er. Det blir en provning där vi utforskar såväl våra egna viner som andra intressanta pärlor. Följ med på en smakresa till delar av vinvärlden som vi vanligtvis inte besöker!

  • Till vinerna serveras ost och charkuteri för att se hur de olika vinerna passar till
  • Mycket begränsat antal platser med avstånd och andra corona-restriktioner
  • Pris 495 kr inkl all dryck, tilltugg och moms

  ☘️Dina värdinnor; Sommelier Lovisa Mörner och Hanna Bränfeldt välkomnar till en av våra enormt uppskattade, intima provningar i mysig hemmiljö i centrala Stockholm!☘️

  Välkommen till en lärorik, intim provning för att vidga dina vyer i den fantastiska vinvärlden!

  Anmälan: hanna@hungrywines.com

  Länk till Facebook-eventet där du även kan reservera dina platser till rödvinsprovningen.

  By i Piemonte rödvin

  Tidigare deltagare säger: