I veckans avsnitt har Hanna träffat Carlos Norlén, som förutom att skriva om vin på DosGardenias.se också är fotograf och DJ.
Vilket är ditt första vinminne?
2005 i Sydafrika var uppvaknandet. Då var det en Pinotage från Paarl och jag visste inte vad det var. Det kan ha varit ‘the setting’, att jag satt och käkade Zebra på en restaurang och så kom det här vinet som var helt galet. Jag återkommer till det vinet nu och känslan finns kvar, men ja, det var ett perfekt första vin och jag fick den där smällen som jag kanske inte uppskattar idag. En Pinotage 2005, och sedan dess är Sydafrika ‘number one’ för mig.
Hur visste du att du ville ge dig in i vinbranschen?
Jag blev lurad av min kompanjon, Amalia. Folk runt om kring oss tyckte att vi var roliga, vi hade kommentarer om allt och inget. Vi har känt varandra sen mediabranschen, vi är gamla Bonniersrävar. Då höll Amalia på med skönhet och böcker och jag fotade. Sen började vi snacka lite vin och då tänkte jag att då blir hon min Sensei och sen tog det några månader och sen hade vi en podd. Därefter tog det några månader till och så hade vi en sajt. Nu är jag snart sommelier, det gick fort.
Vad är kvalitetsvin för dig?
Hantverk. Det spelar ingen roll om det är ett billigt eller dyrt vin bara det är hantverksmässigt gjort.
Om du vore ett vin, vad vore du då?
Garnacha.
Vad har du i glasen framför dig nu?
Det är två trevliga, fantastiska viner från Ungern framför mig. Och den här Kadarkan är jag ultrakär i måste jag säga. Jag har druckit viner på Kadarka förut men inte ungerskt, men nu börjar jag fatta. Nu dricker vi den i sin renaste form. Mycket frukt, jag älskar det här.
Carlos Norlén om trender
Vad tror du om framtidsutsikterna för Ungern som vinland?
Jag tycker de är väldigt bra för att Centraleuropa är på ingång bland vanligt folk. Vinmänniskor har vetat det länge men nu börjar allmänheten vakna upp för Centraleuropa, uppåt balkan, lite längre ner mot Bulgarien och Turkiet.
Hur ser framtiden ut i största allmänhet? Hur kommer klimatet påverka vilka viner vi dricker?
Ja, det är en sak att fundera på. Det kan påverka druvutveckling och så men generellt tror jag att hållbarhet är viktigt. Att vinerna och hur hela processen är hållbara, inte bara hur man gör vinerna utan även hur man behandlar vinarbetare och hur man håller sitt carbon foot print så lågt som möjligt. Jag tror att man vill ta reda på hur görs vinet och vem som gör vinet.
Vad tror du kommer vara ditt favoritvin om fem år?
Om fem år kommer jag fortfarande att älska en Garnacha, eller en Corpinnat i solnedgången. Hur mycket jag än provat kommer det alltid att vara ‘my classics’.
Vilka druvor eller vinstilar tycker du är mest överskattade?
Zinfandel. Det låter klyschigt att säga att alla vinnördar ogillar Zinfandel men det finns väldigt få bra sådana nu. Det finns jättefina Zinfandel som vill prova vin, maffiga bomber från Amerika, men mig passar det inte.
Vilka druvor tycker du är mest underskattade?
Massa små druvor som jag tycker om. Jag tycker att Gewurstraminer är underskattad. Jag lyfter alltid den och folk tycker att den är blommig och för söt. Det är perfekt, får man en tikka masala så är det bara en Gewurstraminer som brår på den.
Carlos Norlén om ursprung
Vilka ursprung är coolast just nu?
Då vill jag gå till Centraleuropa. Det är coolt med små appellationer som man inte har någon aning om som har jättecoola viner.
Finns det någon vinregion som du inte varit i som du skulle vilja besöka?
Jag skulle vilja komma tillbaka till Turkiet och gå igenom viner eftersom att jag bara har varit där och jobbat med foto. Jag är jättenyfiken på deras vinnäring. Så fort det är möjligt vill jag lyfta fram och upptäcka Turkiet.
Slutligen, tycker du om vinet?
Ja, ja! Jag håller fast vid att min favorit är Kadarka. Elsie tycker jag också jättemycket om men då tänker jag bara på mat och vad jag vill laga till. Kadarka är bara kärlek.
Vill du prova vinerna som Carlos Norlén provade? Hungry Wines Kadarka hittar du här och Hungry Wines Elsie hittar du här.
Är du också nyfiken på Centraleuropa? Missa inte vår provning den 28 oktober. Läs mer här.