Skruvkork, naturkork eller syntetkork

Skruvkork, naturkork eller syntetkork

Det finns inget enkelt svar på hur ett vin bäst försluts. Vissa vinmakare arbetar endast med skruvkork och andra endast med naturkork. Dessutom finns alternativet syntetkork. Valet är varierar beroende på var du är i världen. I Frankrike är det svårt att hitta ett kvalitetsvin utan naturkork medan man i Australien nästan bara använder sig av skruvkork, även till exklusivare viner.

Naturkork

Det är något särskilt med att öppna en flaska vin med naturkork, det där bekanta “ploppet” när flaskan går upp. Det är mycket tradition och en viss dos av nostalgi som ofta ligger bakom detta val av förslutning av en flaska. 

Många hävdar också att det med naturkork blir precis lagom mycket luftinsläpp för att vinet ska utvecklas i lagom takt – men därom tvistar de lärda. Med för mycket luft blir vinet oxiderat och med för lite blir det reduktivt.

Korkdefekt

Om du dricker mycket vin har du dessvärre förmodligen råkat ut för att korken doftar unket. Det kan vara en doft  som liknar en fuktig källare eller blöta tidningar. Har du en gång känt doften så känner du igen den, men vissa är faktiskt immuna mot den. Klart är i alla fall att vinet inte går att rädda om det är korkskadat. Den oangenäma, fadda smaken tenderar snarare att öka med luftning än att avta. Defekten uppstår när svampangrepp i korkekens bark reagerar med klor  och bildar en klorförening som kallas trikloranisol, eller TCA.

En kvalitetsmarkör

En bra kork är dyr, den kostar ofta från 5 kr och uppåt. Det innebär att korken faktiskt kan vara ett bra riktmärke för om vinet är lagringsbart eller inte. Är korken av finare kvalitet (slät och utan porer) är det oftast ett vin som är ämnat för lagring. Man investerar helt enkelt inte de summorna på ett vin som är tänkt att drickas med en gång.

Skruvkork

En vinflaska med skruvkork är uppenbart enkel att öppna. Det är kanske inte samma känsla som att öppna en flaska med naturkork men om du ska öppna många flaskor, som till exempel på en stor restaurang eller på ett event, så är det en klar fördel.

Reduktion i vin

En defekt som kan uppstå med skruvkork är när det inte blir tillräckligt med  luftinsläpp i flaskan och vinet blir reduktivt. När vinet utvecklas utan kontakt av syre kan det uppstå en doft av svavel,  tändsticka eller helt enkelt fis. Det går dock ofta att rädda ett reduktivt vin med en rejäl dos luftning.

Lagring av vin med skruvkork

En nackdel med viner med skruvkork är att det signaleras att vinet ska öppnas med en gång. Åsikterna om ifall vinet faktiskt går att lagra en längre tid går isär. Vi har idag sett vinstilar som med lagring med skruvkork åldras väl, ett exempel är Hunter Valley Semillon i Australien där ett toppvin med fördel ska låtas ligga 10-20 år före konsumtion.

Syntetkork

Det tredje, och det klart ovanligaste alternativet på vinförslutning är syntetkork. Du kanske tänker att det bara är riktigt billiga viner som har syntetisk kork, men det är inte helt sant.

Ardea Seal

Syntetkorkarnas “grand cru” heter Ardea Seal. Det är en högkvalitativ syntetkork som utvecklats i samarbete med bland annat kvalitetsvinmakare i Bourgognes berömda Côte d’Or-distrikt. Den sägs vara den perfekta kompromissen genom att det varken är någon risk för korkdefekt, eller att den är för tät för att mikro-oxidation ska kunna ske.

Vill du prova ett vin med Ardea Seal? Då föreslår vi att du provar vår Hungry Wines Elsie, som finns att beställa här.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *