Gamla vinrankor – åldern har betydelse

gamla vinrankor

Blir du bara bättre med åren? Grattis, då har du något gemensamt med en vinranka!

När vinmakaren skapar ett kvalitetsvin är det viktigt att rankan inte ger för hög avkastning. Med en mindre skörd blir druvorna mer koncentrerade och vinet därmed mer smakrikt (förenklat). Det finns ett antal sätt att tukta vinrankan för att den inte ska få för hög avkastning av druvor, som till exempel beskärning eller grön skörd (när man plockar vissa druvklasar innan de blivit mogna för att ge mer kraft till kvarvarande druvor). Ett annat alternativ är att helt enkelt vänta en sisådär 50 år. När rankan får några år på nacken ger den naturligt lägre skörd och i gengäld blir druvorna desto mer koncentrerade. 

Hur gammal vinrankan blir beror på faktorer som druvsort och klimat. Höga temperaturskillnader över året kräver mycket av rankan och därför kan den inte leverera kvalitetsdruvor lika länge. I Champagne och Ribera del Duero kan stockarna bli upp till 120 år gamla medan de i Toscana oftast byts ut “redan” efter 50 år. Den äldsta vinrankan i världen finns enligt Guinness rekordbok i byn Maribor i Slovenien. Den påstås vara 450 år och bär fortfarande frukt!

Engelska – old vines
Franska – vieilles vignes
Spanska – viñas viejas
Italienska – vecchie vigne

Bilderna är från Hacienda Solano vingårdar! Vårt fantastiskt fina vin Viñas Viejas 2017 från Hacienda Solano är skapat på druvor från stockar som är mellan 60 och 100 år gamla. Resultatet är ett kraftfullt och generöst vin. Du hittar vinet på Systembolaget här.

Hacienda Solano Vinas Viejas 2017
Hacienda Solano Viñas Viejas 2017, ett vin på gamla vinrankor.
, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *