Hannas trendspaning med Amalia Gonzalez Stöckel – om ovanliga druvor och spännande ursprung

Hannas trendspaning Hungry Wines - Amalia Gonzalez Stöckel

Hannas trendspaning är ett nytt och återkommande inslag hos oss på Hungry Wines! 😀 Varannan tisdag träffar Hanna andra vinälskare för att prova några av våra viner och höra vad de säger om vad som händer i vinvärlden.

  Hannas trendspaning_Hungry Wines

Denna tisdag hade vi nöjet att träffa härliga Amalia Gonzalez Stöckel; sommelier, vinnörd och skribent DosGardenias.se  m.fl. för att höra vad hon tror om framtiden och lite till.. 

Hur ser framtiden ut? Hur tror du att klimatet kommer att påverka vilka viner vi dricker framöver? 

– Jag tror definitivt vi kommer att se att vi dricker mer svenska viner. Det finns jätteintressanta. Jag fick prova ett gäng skånska viner förra veckan, och blev rätt impad av det faktiskt. Jag tror vi kommer att få se fler svenskodlade viner framöver. Och att vi kommer att få upp ögonen för fler länder som vi inte tänkt på som traditionella vinländer men har en lång vintradition; Armenien, Georgien, centraleuropa – det kommer bara bli roligare grejer framöver.

 

Vilket tror du kommer vara ditt favoritvin om fem år? 

– Jag har några favoriter, några som jag aldrig blir besviken på. Jag hoppas ju att de ska vara lika bra om 5 år. Jag hoppas däremot att jag fått ett gäng nya favoriter också.

 

Vilka druvor/vintyper tycker du är mest överskattade?

Jag kanske blir lynchad nu men, haha…Den mest överskattade druvan är Zinfandel. Jag vet att det finns jättebra viner på den men det är inte min grej. Det har ingenting med snobbism att göra.

  • Och underskattade? 

Chardonnay – det var så fult att dricka ett tag, men alltså den druvan finns i några av världens bästa viner men då pratar man om region, en vinstil, inte om druvan.

 

Finns det någon vinregion du inte varit i som du skulle vilja besöka? 

– Det finns jättemånga! Jag vill åka till alla! Jag skulle hemskt gärna vilja åka till Ungern. Besöka vingårdar och vingårdslägen med tanke på att det kommer så många bra viner därifrån.

 

Vad är kvalitetsvin för dig?
  • Ett vin jag vet är producerat på ett schysst sätt. Att de som plockar druvorna och gör hela grovjobbet har fått schysst ersättning. Sedan att druvorna är av kvalitetsfrukt, inte ett vin där man tillsatt syra eller socker för att balansera eller gömma smaker. Att vinet bara framställts genom kvalitativa förhållanden (även om det låter flummigt), att varje steg är kontrollerat. Då talar jag om lite mindre vingårdar och inte de största.. Till sist att det är något jag gillar och tycker är gott! Allt utgår ifrån personlig smak.

 

STAY TUNED! Fler frågor och klipp från intervjun kommer nästa vecka… !

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *