I dessa bråda tider vill jag passa på att ge några personliga korta tips till julen och det dignande julbordet 🙂
Det måste sägas att många dricker mer eller mindre blaskig julöl till all julmat, efter silltallriken föredrar jag fortfarande vin (som vid de flesta tillfällen)…
Mina tips inför julbordet:
- Drick inte torrt vin till glöggen: Att blanda glögg, pepparkakor, lussekatter, blåmögel etcetera med vin, tycker iallafall jag blir katastrof.. Torra viner känns lätt sura och beska i denna kombination. Vill du dricka något annat än glögg och mumma rekommenderar jag sött vin, gärna ett efterrättsvin:
- Sött vin under julen del 1: Efterrättsvin från Tokaji eller Sauternes på ädelrötade druvor har ofta toner av saffran, torkade fikon och aprikos som jag tycker är supergott och passande under julen. Prova till fruktkakan, pepparkakan med blåmögelost och fikonmarmelad, såväl som till Ris à la Malta! Vinet rundar av den kryddiga mögelsmaken och vinet självt blir mindre sött av marmeladen och rundas av ostens sälta.
3. Sött vin under julen del 2: Portvin kan sägas är en klassiker till jul, och det är av en anledning. Portvinets utvecklade toner av kaffe, choklad, torkad frukt och nötter passar fint till en kraftig mögelost med sälta som Stilton, som till knäck och mörka chokladkakor med dadlar. Jag rekommenderar portvin med Tawny eller Vintage som beteckning då de ofta håller en högre kvalité.
4. Julbordet – kaos på tallriken: Misstaget som så många gör (inklusive jag) i sin upphetsning över alla läckerheterna är mixen: – Blanda inte hejvilt utan ta det lugnt, maten räcker. Separera sill, lax och kalla röror från lutfisk, köttbullar och skinka, separat från blåmögelost och sötsaker. Det blir både godare – och betydligt lättare att matcha dryck till de olika tallrikarna.
5. Till julskinkan, revbenen och köttbullarna: Här har jag ett vitt och ett rött dryckestips; Vill du dricka vitt är Hungry Wines Furmint Barrique 2011, 169kr på BS, ett riktigt trevligt alternativ såklart! Smakrikt och fullmoget, kryddigt och fylligt med toner av mogen persika, nötter och citrus. Det faktum att vinet lagrats 17 månader på ekfat och sedan flera år på flaska ger de utvecklade tonerna. Långt ifrån en lätt Chablis, är det ett vitt vin som passar till fläsk och fågel.
- Lättdruckna röda alternativ är vår rödfruktiga och eleganta Kadarka 2015, 150kr på BS, samt en prisvärd Zinfandel från Kalifornien. Den sötaktiga frukten och kryddigheten i dessa viner passar fint ihop med griljerade skinkan, såsom revbenen och det eventuella lammet.
6. Julosten – alla ostar är olika: Glöm inte att olika ostar för det mesta kräver olika dryck om du vill vara petig. Båda viner ovan är jättegoda till gula ostar inklusive kryddostar, till blåmögelosten däremot skulle jag välja ett av ovannämnda dessertvin. Till en vällagrad gul ost är även ett fylligare, kraftigare rödvin trevligt – såsom Amarone eller Barolo.