Kadarka – ett karaktärsfullt rödvin du inte får missa!

Kadarka

När våren nalkas är det gott med lättare rödviner som Kadarka! Mörka röda viner kan vara fantastiskt goda, men ibland är de lite väl sträva och tunga. Ofta och inte minst till fisk, tycker jag att det är riktigt gott att dricka ett slankare vin med mjuka tanniner på druvor som Gamay från Beaujolais, Pinot Noir som odlas i hela världen eller ungerska Kadarka. Den sistnämnda är mest okänd och förtjänar därför uppmärksamhet idag.

Kadarka Hungry Wines nya juiciga rödvinet
Kadarka med sitt tunna skal ger rödviner med låg färgintensitet, om vinmakaren inte extraherar druvorna exceptionellt. Hungry Wines Kadarka är så speciellt ljusrött att många luras och tror att vinet inte ska smaka så mycket men smakintensiteten är desto högre!

Kadarka är en typisk rödvinsdruva i Ungern och har på senaste tiden återvunnit popularitet. Druvan är känslig inte minst på grund av sitt tunna skal som gör den mycket svårodlad – varför den inte blir bra varje år. Vinbönder i Ungern brukar säga att när Kadarkan blir bra, blir alla druvor bra.

vingård Villányi, Ungern
Vingård i Villány, Ungern, tillhörandes PolgárBor.

Kadarka sägs komma från Turkiet eller Albanien initialt men är fortfarande en av de äldsta druvsorterna i Ungern. Druvan är en känd komponent i rödvinet Egri Bikavér – “Tjurblodet” på svenska eller “Bull’s Blood” på engelska. Egri Bikavér är ett fylligt rödvin från den historiska vinregionen Eger som är dokumenterat från början av 1800-talet och måste innehålla minst tre godkända druvsorter med majoritet Kékfrankos. En av dem brukar vara Kadarka, som tillför frukt och kryddighet till blandningen, eller cuvéen.

Druvor tillåtna i Egri Bikavér, eller "Bull's Blood"
Druvor tillåtna i Egri Bikavér, eller “Bull’s Blood”. Bild tagen på vinbaren Fúzió i Eger.
Polgár själv och Kati från PolgárBor i Villányi som producerar Hungry Wines Kadarka
Polgár själv och hans fru Kati från PolgárBor i Villány, södra Ungern, som tillverkar Hungry Wines Kadarka

Kadarka har ökat i popularitet och görs nu ofta som endruvsvin. De vinmakare som lyckas med druvan kan skapa ett vin som påminner om en röd Bourgogne – en elegant Pinot Noir i toppklass. Röd frukt, kryddighet, jordiga toner, hög smakintensitet och låg strävhet/tannin karaktäriserar vinet. I Ungern produceras druvan framförallt i Eger i nordöst, Szekszárd samt Villány i sydväst.

Synonymer

  • Kadarka Blau
  • Gamza i Bulgarien där den odlas i större volym än i Ungern (främst i norra Bulgarien då druvan trivs bäst i ett kyligare klimat än vad det är i söder)
  • Cadarka eller Skadarska i andra östeuropeiska länder
Caesarsallad med Hungry Wines Kadarka
Rustik Caesarsallad med Hungry Wines Kadarka. Vinets rödfruktighet gifter sig med sältan i baconen och den låga strävheten gör samtidigt att vinet inte “tar över” rätter med fågel och fisk.

Matmatchningar

Kadarka är ett riktigt bra matvin, men jag tycker även att det är perfekt på terrassen i solen nu när våren nalkas. Vinet är smakrikt, lätt och mjukt.

  • Kyckling och bacon som denna rustika caesarsallad på bilden. – Fettet och sältan lämpar sig väl med vinets syra och fruktighet.
  • And & anka – passar toppen med ett lättare rödvin, men pass opp med tillbehören! Till exempel söta tillbehör gör gärna att torra viner känns sura.
  • Gulasch med griskött – Vinet är super till gris och fågel med sin mjuka kryddighet
  • Vegetariska mustiga grytor – Ett fruktrent vin som Hungry Wines Kadarka lämpar sig väl till smakrika grytor
  • Soppor med svamp eller fiskHungry Wines Kadarka passar bra där grädden och sältan rundar av syran i vinet
  • Grillmat som korv, kryddkorv och klyftpotatis – det mjuka, kryddiga vinet går fint med något kryddig mat, där ett strävt, kraftigt rödvin ofta smakar än mer strävt eller beskt.
  • Charkuteri – smaken och sältan rundar av och “gifter sig” med vinet.

 

Rustik caesarsallad med kyckling, bacon eller pancetta, pocherat ägg och romansallad
Rustik caesarsallad med kyckling, bacon eller pancetta, romansallad och krämigt ägg. Receptet hittar du här.
Bild av en vingård i Villányi, Ungern, där Kadarka trivs.
Bild av en vingård i Villány, Ungern, där druvan trivs.

Det var lite om denna speciella rödvinsdruva, hoppas det kan inspirera!

/Lovisa

Läs mer om Hungry Wines Kadarka:

En ypperlig kadarka som passar till en mängd rätter och smaker

Hungry Wines Kadarka en “saftig sommarfavorit”

Hungry Wines Kadarka – produktinformation

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *