Naturviner – dess historia och metoden bakom vinerna

naturviner

Vi har tidigare jämfört naturviner med biodynamiska och ekologiska viner och därför är det dags för en liten fördjupning i vad naturvin verkligen är. Vi går dessutom igenom hur naturvinsvågen tog fart och berättar hur du hittar naturviner på Systembolaget.

Även om det inte är mer än ca tio år sedan konsumenter på allvar fick upp intresset för naturliga viner så har naturviner en längre historia än så. Det var i Beaujolais på 60-talet som ett gäng unga vinmakare ville göra viner som förr i tiden, utan tillsatser av svaveldioxid.

Vad är det då som lockar konsumenter? Det är framförallt en motreaktion mot de sträva och alkoholstinna vinerna som har varit trendiga ett tag. Istället vill man att druvan och växtplatsen ska få ta plats i det färdiga vinet. Dessutom kan hållbarhetsvågen bidra till populariteten. Det stämmer väl överens med naturvinsproducenters omsorg om jorden. Man vill att liv ska bevaras genom att använda så lite gifter och kemikalier som möjligt i vingården. I vinkällaren används så få invasiva produktionsmetoder som möjligt.

Ofta sägs naturvin gå tillbaka till hur vin gjordes förr och att vinerna är nyttigare, men det är ett omdebatterat ämne. Många av de metoder som man undviker i naturvin har använts av vinmakare i hundratals år. Det finns heller inga vetenskapliga belägg för att naturviner skulle vara mindre skadliga eller ge mindre huvudvärk dagen efter.

Naturvin – steg för steg

Den första principen för naturvin så lite handpåläggning som möjligt (eller ”low intervention”). Dessutom produceras vinerna oftast småskaligt. 

Druvorna – ska vara ekologiskt, eller helst biodynamiskt odlade. Däremot krävs ingen certifiering för detta.

Skörden – sker för hand och med förhållandevis lågt skördeuttag. Vissa undviker all form av teknik och använder endast druvor som fottrampats.

Jäsning – man får inte använda sig av industriellt framtagen jäst. Det innebär att vinerna jäser med den naturliga jästen som finns på druvans skal. Somliga tar också avstånd från temperaturkontrollerad jäsning.

Tillsatser – Man får inte tillsätta socker för att höja alkoholhalten eller vinsyra för att höja den slutgiltiga syran i vinet. Användning av ekchips eller ekstavar, som ibland kan ge karaktär åt billigare konventionella viner, är förbjudet. Detta är normalt inte är tillåtet i Europa heller.

Övrig påverkan – syresättning för att mjuka upp vinet, dvs mikrooxidation, undviks ofta. De flesta undviker dessutom klarning, filtrering och kylstabilisering.

Lagring – ofta undviks ekfat och istället används kärl som inte tillför smak till det färdiga vinet, som till exempel betong- eller terrakottakärl. Om ekfat används är de väl använda dessförinnan för att inte ge något ekavtryck på vinet. 

Svaveldioxid – även naturviner innehåller sulfiter. Först och främst den svaveldioxid som finns naturligt i druvan, men även en mindre mängd som vissa tillsätter för att göra vinet hållbart och för att undvika oxidation. De olika organisationerna har olika gränsvärden för vilken mängd som är tillåten. Med låga sulfithalter blir kan vinerna normalt inte lagras lika länge.  

Certifieringen – det finns ingen officiell certifiering för naturvin, men det finns privata certifieringar som man kan ansluta sig till. Till exempel VinNatur i Italien och Vin Méthode Nature i Frankrike.

Hur känner jag igen ett naturvin?

Trots filosofin om att druvan och växtplatsen ska få ta plats i det färdiga vinet utmanar naturvinskolan den traditionella uppfattningen om hur vin från en viss region eller på en viss druva bör eller ska smaka. Vinet kan smaka annorlunda eller rent av defekt. Generellt är naturviner friska och bäriga, utan fattoner och är råa i smaken. Då filtrering och liknande processer brukar undvikas kan de vara grumliga och ha fällning.

Naturviner på Systembolaget

Systembolaget har äntligen gjort viner som producenten eller leverantören betecknar som naturvin sökbara på sin hemsida. Du hittar dem genom att söka på “naturvin” på Systembolagets hemsida. 

Eftersom det inte finns någon officiell certifiering av naturviner är det upp till varje producent att använda beteckningen. På Systembolagets märks därför endast de naturviner som även har en ekologisk eller biodynamisk certifiering.

Vi är själva glada att ha ett biodynamiskt “low intervention”-vin i sortimentet som kan liknas naturvin, nämligen Wassmann Cabernet Franc. Vinet kan köpas här.

Missade du vår jämförelse mellan naturviner, biodynamiska och ekologiska viner? Den hittar du här.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *