Tempranillo – Spaniens nationaldruva

tempranillo

I Spanien är Tempranillo drottningen av alla druvor. Druvan odlas främst på den Iberiska halvön men blir allt vanligare i länder utanför Europa. Idag är det världens fjärde mest odlade druvsort. Lär dig mer om druvan, de härliga vinerna, matkombinationer och synonymerna i vår guide. 

Tempranillos temperament

Tempranillo är en blå druva med tjockt, färgrikt skal som mognar tidigt. Vinerna är ofta djupt röda och medelfylliga, har medelhöga tanniner och medelhög syra – beroende på plats och hur vinmakaren arbetar. I lerblandad jordmån blir vinerna mörkt röda och fylligare med kraftigare tanninstruktur. För att vinrankorna inte ska ge för stor skörd är det viktigt att göra en noggrann druv-selektion för att få viner av hög kvalitet. 

Viner på Tempranillo kännetecknas av mörka bär, körsbär, slånbär, torkad frukt och kryddor. Vinerna lagras med fördel i ekfat och blir ofta balanserade och friska med mjuk fruktighet.

Vinerna och matkombinationerna

I Spanien görs toppvinerna på Tempranillo i regionerna Rioja och Ribera del Duero. I Rioja lagras vinet traditionellt på amerikanska fat vilket ger upphov till smaken av vanilj, kokos och dill som utmärker en mogen Tempranillo från regionen. Det finns naturligtvis även producenter som tillverkar i en modernare stil med mindre fatpåverkan. I Ribera del Duero blir det allt vanligare att lagra vinet på franska fat istället vilket i regel ger en subtilare ton av ek, choklad och tobak till vinet.

Tempranillo matchas gärna med kötträtter av lamm, nöt och fläsk. En tumregel är att ju yngre vinet är desto ljusare ska köttet vara. Varför inte testa grillat lamm till en kraftig, mogen Ribera del Duero eller en lättare, ung Rioja till den lokala rätten, Rioja-style potatis med chorizo – en enkel gryta med olivolja, stekt potatis, vitlök, lök, chorizo och pimentó?

En välproducerad Tempranillo från ett bra område har i regel en syra över medel, vilket matchas väl med fettrikt kött såsom lamm och gris. Ofta även med tomatbaserade rätter.

Tempranillo-with-lamb-tempranillo-food-pairing

Läs mer om mat och dryck i Spanien här.

Kärt barn har många namn

Som bekant har kärt barn många namn och detta gäller även för Tempranillo. I Ribera del Duero kallas druvan för Tinto Fino eller Tinta del País, i Toro kallas den för Tinta de Toro, i La Mancha för Cencibel och i Katalonien för Ull de Llebre.

Druvan är även vanligt förekommande i Portugal där den vanligtvis går under namnet Aragonez eller Tinta Roriz.

Övriga synonymer till Tempranillo är till exempel: Tinto Madrid, Ojo de Liebre, Tinta Aragoneza, Arinto Tinto och Tinta de Santiago.

Prova ett riktigt bra vin på Tempranillo

I vårt sortiment har vi just nu Viñas Viejas 2017 från Hacienda Solano i Ribera del Duero i Systembolagets tillfälliga sortiment. 

Det är ett vackert, mörkt körsbärsfärgat vin. Ett kraftfullt och generöst vin från minst 60 år gamla vinstockar vilket ger ett koncentrerat vin som speglar den sandiga jorden med inslag av lera.

Viñas Viejas har en rik doft av mörka bär och smak av bär såsom bigarråer och hallon. Subtila och komplexa toner av örter och lavendel och en förnimmelse av fatlagringen på fransk ek som vinet har genomgått. Ett fylligt vin med saftiga tanniner. Välbalanserat och generöst.

Artnr: 92724
Pris: 279 kr
Antal flaskor TSE: 1500 st 

Viñas Viejas 2017 finns i 29 butiker runt om i Sverige. Om vinet inte finns på ditt Systembolag kan du beställa det här.

toni tempranillo
Vinmakaren Toni Sarrión från Hacienda Solano berättar om Tempranillo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *