Spanska viner i kombination med mat

spanska viner i kombination med mat_Lamm asado_ribera del duero

Har du upptäckt spanska viner ännu? Här finns många olika viner i världsklass och flera lokala matkulturer. Med ett svalare klimat i norr till ett mycket hett i söder, ändras stilen på vinerna och vad som står på bordet. Här kommer fyra klassiska spanska viner med matkombinationer från några av de mest renommerade vindistrikten Katalonien, Galicien, Rioja och Ribera del Duero.  

Har du besökt Katalonien är det hög sannolikhet att du blivit serverad Cava till salthaltiga charkuterier. Cava är naturligtvis inte en likformig bubblig dryck utan sträcker sig från unga fruktiga viner, till rosé och lagrade viner med toner av bakat äpple och mandel. För att generalisera fungerar Cava till en mängd en mängd olika tapas, men ett säkert kort är de lokala charkuterierna Jamon Ibérico och chorizo.

Mörka sträva viner i Priorat

Katalonien är hem för det fylliga rödvinet på druvan Garnacha (Grenache) från Priorat. Vinet görs sällan på hundra procent Garnacha utan blandas ofta med druvor som Cariñena (Carignan), Cabernet Sauvignon, Syrah, och Merlot, för att ge vinet kompletterande egenskaper . Tack vare regionens mineraliska skiffer- och kvartsrika jordmån – lokalt kallat llicorella, hittar du många spännande viner i Priorat. I vinregionen hittar du mörka, sträva viner med röd frukt, kryddor och hög alkohol, och då vinerna smakar mycket kan det vara fördelaktigt att servera mat som inte blir övermannat av vinet. Matcha gärna till smakrika kötträtter, som en härligt mustig gryta. Priorat passar utmärkt till recept som oxsvans med rödvinssås med katrinplommon, medan en äldre mer avrundad Priorat med kan fördel avnjutas tillsammans med lagrade smakrika ostar.

Albariño till havets läckerheter

I det regnrika Rías Baixas i nordvästra Spanien hittar du ett populärt vitt vin på druvan Albariño. För att behålla den friska frukten, framställs vinerna vanligtvis utan användning av ekfat. Med en hög syra, mineraler och fruktiga toner som ananas, grönt äpple och citron, anses vinet idealt till fisk och skaldjur – som ceviche och grillade lokala läckerheter som havsaborre, sardiner och ostron, för att nämna några. En annan kanske mer oväntad matchning är Pimientos de Padrón – små mörkgröna paprikor som grillas hela i olivolja och toppas med grovt salt, och kommer från staden Padrón i Rías Baixas.

spanska viner_ost
Rioja vs Ribera del Duero – tempranillo i centrum

I de angränsande norra distrikten Rioja och Ribera del Duero hittar du de kända Tempranillo-baserade vinerna i flera olika stilar; från den traditionella, fatlagrade stilen som länge utmärkt Rioja till kraftiga röda viner framställda på ett modernare vis. Såväl från Rioja som Ribera del Duero har de traditionella vinerna en tydlig fatkaraktär med vaniljtoner, medan en modernare vintillverkning använder sig av stora cementkärl vilket ger mer fruktdrivna men samtidigt kraftiga viner. Röd Rioja och Ribera del Duero är inte oväntat en utomordentlig match till regionens rustika mat som grillat lamm eller den lokala rätten Rioja-style potatis med chorizo– en enkel gryta med olivolja, stekt potatis, vitlök, lök, chorizo och pimentón. Rödviner från Ribera del Duero är ofta mer täta och intensiva än viner från Rioja, varför de passar ännu bättre till protein- och fettrik mat, eller bara för sig själv med lagrad ost…

Kuriosa: De båda distrikten skiljer på hur de benämner sin älskade druva Tempranillo. I Rioja kallas den mestadels för Tempranillo medan man kallar den för Tinto Fino eller Tinta del País i Ribera del Duero.

Har du läst så här långt är du säkert inte ointresserad av mat och vin – fortsätt inspireras av det spanska köket och de fantastiska viner som finns runt om i landet!

Läs mer om Ribera del Duero här.

Vill du prova våra våra fantastiska viner från Hacienda Solano i Ribera del Duero?

Finca Peña Lobera hittar du här.

Finca Cascorrales hittar du här.

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *