Resa till vinregionen Tokaji när knopparna slår ut


I april när knopparna på vinrankorna började slå ut besökte jag Tokaji. Jag vill gärna dela med mig av denna resa, så att ni får veta lite mer vad jag håller på med, och förhoppningsvis inspireras av att åka till Ungern!

Jag var i Tokaji för att besöka vingårdarna för Hungry Wines vita viner, som alla befinner sig i Tokaji och närmare bestämt i de två pittoreska byarna Tarcal och Tállya.

Den här gången fick jag trevligt sällskap med Frida Wahlströmoch Malou Winter, som hjälpt Hungry Wines med foto och social media.

Här kommer lite bilder från “work in action” i vingården:

Foto: Malou Winter
(panorama-bild – mitt försök)

Otroligt vacker natur och särskilt med den vackra Tokaji-blomman som blomstrade. Här besöker vi Szent Benedeks vinkällare som gör Hungry Wines fantastiska ekfatslagrade vita viner:

Furmint Barrique 2011 och 2009 från vingården Szent Benedek med vacker utsikt...
Furmint Barrique 2011 och 2009 från vingården Szent Benedek med vacker utsikt…
Blommor Tokaji

Sött vin i Tokaji

Sedan gjorde vi ett besök hos Dorogi Brothers där István lät oss smaka alla hans söta viner; från Forditás till Aszú till Eszencia – en fantastisk upplevelse! (sötare och sötare i söthetsgrad) Som dessertvin kan man jämföra Tokaj med det franska Sauternes. För att särskilja ursprungen är Tokaj-vinerna desto mer fruktiga och kryddiga med utmärkande toner av aprikos och saffran.

Aszú görs av ädelrötade (botrytis) druvor som fått mogna tills dess skal skrumpnat ihop och sockerhalten är som högst. Beroende på hur rik och söt man vill göra sin aszú pressar man fler eller färre angripna druvor (förr: antal korgar = Puttonyos) i vitt vin från föregående år. Tokaji Eszencia som är den självrinnande druvsaften anses vara ett av världens främsta (och mest ovanliga) viner och en flaska kostar flera tusen kronor! Det var verkligen förmånligt att få smaka dessa exklusiva droppar.

Vad ska man så äta till dessa söta viner? En traditionell rekommendation är ungersk fruktkaka (lik den engelska) men jag tycker att de flesta söta desserter är utsökta matchningar. För att inte tala om starka, kraftiga blå/grön-mögelostar som är svårt att matcha till torrt vin – kan vara en drömmatch!

Dorogi Brothers vinkällare
Dorogi Brothers vinkällare
Dorogi Brothers vinkällare med provningsrum
Dorogi Brothers vinkällare med provningsrum

Teambuilding i Budapest

Sista kvällen tillbringade jag och tjejerna i Budapest för teambuilding.  Efter sightseeing hamnade vi på baren DiVino (bild nedan), en känd vinbar som finns på ett par ställen i Budapest. Här kan du prova alla slags vinsorter från alla Ungerns alla vinregioner.

Förutom denna rekommenderar jag starkt vinbaren Kadarka i Budapest som har alternativa viner från hela landet.

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *