Andreas Grube i Hannas trendspaning

Andreas Grube

I denna veckas avsnitt har Hanna träffat Andreas Grube som är vinskribent för bland annat Allt om Vin och som dessutom är med och driver WineTable.se.

Hanna: Vilket är ditt första vinminne?

Andreas Grube: Mitt första vinminne är när mina föräldrar drack vin och att det var festligt och härligt. Jag har bara goda minnen kring vin. Då fick jag ju inte smaka själv men jag insåg att vin var något kul och något härligt. Det var god mat och det var fest och det var fredag och härlig uppsluppen stämning.

Jag började ganska tidigt tycka att det var intressant. Jag hade några vänner som var ganska bra på vin när jag var i tjugoårsålder. De började samla på Bordeauxer och sånt där. Det första vinet som verkligen sådär imponerade var Château Musar 1989 som jag kände var så där herregud. Det var en sån upplevelse man ofta pratar om, när man transporteras till en annan plats. 

Hanna: Hur visste du att du ville ge dig in i vinbranschen? Vad var det som lockade?

Andreas Grube: Dels att intresset hade nått en sån nivå att jag kände att nu måste jag ta nästa steg. Jag hade pluggat mycket själv och läst böcker och magasin. Jag fick någon slags ryck att nu ska jag bli riktigt bra på vin. Sen insåg jag att det fanns en möjlighet att jobba med vin på det sättet men jag kunde inte börja skriva vin om jag inte kunde vin ordentligt, så jag började plugga en sommelierutbildning sen blev jag så biten att jag tog en diploma.

Hanna: Om du vore ett vin, vad skulle du vara då? Varför?

Andreas Grube: Jag tror att jag skulle vara kanske en Pinot Noir. Inte så jätterolig eller djup vid första anblicken men som vinner i längden. Som det finns mycket bakom.

Hanna: Vad är kvalitetsvin för dig?

Andreas Grube: Det finns ju två olika sätt att se på det. Ska man hårddra det så är kvalitetsvin för mig ett vin som berör, ett vin som säger någonting.  Sen kan man bedöma som när man pluggar vin, balans och sånt där. Ett kvalitetsvin har balans och längd. Nästan alltid när jag blindprovar så är det längden som avgör om det är bra eller inte. Framförallt så  måste man gilla det. 

Jag kan prova ett viner som jag inser är väldigt bra gjorda, som är dyra, men som inte är min stil. Så det beror lite på vilket sammanhang det är. Om någon skulle fråga mig om jag kan tipsa om en bra Amarone så kan jag ju det även om jag inte dricker Amarone så ofta själv. Balans, längd, ett vin som man blir glad av som man vill dricka ett glas till av och sen är flaskan slut och då vill man öppna en flaska till.

Hanna: Vad har du framför dig? 

Andreas Grube: Nu vet jag att det är ett ungerskt vin, en Kadarka från 2017. Jag tycker att det här vinet är kul för det har en slags rödbärig lätthet och en örtig kryddighet bakom. Det finns lite viol och lakrits och sånt också. Den har en fräschör och elegans. Just det som jag pratade om, det finns en balans i smaken och det är ingenting som tar över. Det är ingen syra som bråkar, ingen alkohol som bränner i svalget, iInga tanniner som är skitjobbiga. Bara ett härligt, lättklunkat och trevligt vin. Det här är ett sånt vin som man kan dricka till det mesta. Det här kan jag dricka på egen hand. 

Hanna: Hur ser framtiden ut? Hur tror du att klimatet kommer påverka vilka viner vi dricker framöver? 

Andreas Grube: Alltså, det tror jag ju om det är en klimatkris som kommer fortsätta och om temperaturerna kommer fortsätta öka  även 20-30 år fram i tiden så kommer det vara en del länder där man inte kan göra så bra vin. Om man pratar med vinmakare nu så är det många som om de har möjlighet har skaffat nya gårdar på högre upp i bergen eller högre upp i Europa. Vi ser ju på det som har hänt i Bordeaux. De har tillåtit sju nya druvsorter för att man inser att man kanske inte kommer kunna fortsätta göra så bra vin på de traditionella. Sen exakt hur, det har jag svårt att svara på.

Jag skrev någon krönika om att alla klimatförnekare kan lyssna på jobbar med vin.. De senaste tio åren har de tvingats flytta fram skörden upp till en månad för att druvorna inte ska vara sönderbrända och helt kokta. Sen vet vi inte om det här kommer fortsätta eller om det är en passus i historien.

Hanna: Vilket tror du kommer vara ditt favoritvin om fem år? 

Andreas Grube: Jättesvårt. Jag inser om jag kollar på mig själv i retrospekt så inser jag att jag betar av och sen går jag tillbaka. Just nu är jag inne i en Syrah-period. Gärna så ren Syrah som möjligt, alltså Inte för mycket fat utan den här härlig smak av kryddpeppar och viol. Samtidigt återkommer jag alltid till CHampagne, det kan jag dricka så mycket som helst av. Jag har börjat snöa in på Sangiovese för att jag tycker att det händer så mycket både i Toscama och Emilia Romagna. Det kommer fler och fler spännande producenter som gör Sangiovese i den här rena, härliga stilen som jag gillar så kanske kommer det vara det jag dricker om fem år.

Hanna: Du provar just nu ett ungerskt vin, vad tror du om framtidsutsikterna för Ungern som vinland?

Andreas Grube: Väldigt goda. Jag har ju varit med tillräckligt länge för att det som hänt i Sverige med importörer som ni och även andra. När jag började plugga vin 2013 pratade man inte om Ungern som vinland. På bara några år så har det hänt mycket tack vare pigga importörer. Jag tror att länder som Ungern, tjeckien och Slovenien ligger väldigt mycket rätt i tid eftersom vinintresset går upp bland konsumenter. Det finns en nyfikenhet att prova druvor, regioner och länder som man inte provat förut. Det finns mycket kul att testa från Ungern som man kanske inte hittar någon annanstans

Hanna: Vilka ursprung skulle du säga är coolast just nu?

Andreas Grube: Coolast kanske är fel ord men jag tycker att det är väldigt kul att se vad som händer med Spätburgunder i Tyskland. Dels att det finns så mycket gott att hitta för inte så mycket pengar, om man jämför med Bourgogne, Så det tycker jag är spännande och coolt, med den unga nya generationen vinmakare som vågar. Sen tycker jag även att Swartland är roligt. Det är svårt, nästan så att det blir ingen nämnd ingen glömd

Hanna: Finns det någon vinregion du inte varit i som du skulle vilja besöka? 

Andreas Grube: Det finns massor. Jag har ju inte varit i Sydamerika till exempel och skulle vilja åka både till Argentina och Chile. Jag har varit i Ungern men inte som vinintresserad så det och hela Östeuropa vore kul att gå igenom. I Australien har jag inte heller varit. Men kanske allra helst just nu skulle jag nog åka till Argentina och Chile.

Hanna: Vilka vintyper tycker du är mest överskattade? Och underskattade? 

Andreas Grube: Jag tycker ju att alla dessa billiga Ripassoviner är bedrövliga ofta men också för att de renommésnyltar på viner som är seriösa och bra. Jag har absolut inget emot Amarone eller till och med bra Ripassoviner men det finns så mycket riktigt usla viner som låtsas vara kvalitet men utan ambition. Det kan göra mig ganska irriterad. De har gärna namn som ska rimma på amarone. Det tycker jag är väldigt överskattat.

Mest underskattat är Loire. Jag älskar Cabernet Franc och jag tycker att Cabernet Franc från Loire är bland det godaste man kan hitta. Jag tycker att även Chenin Blanc från Loire är vansinnigt gott. Portugal har ju varit ett sånt land man har pratat om som “snart kommer Portugal” men nu börjar det göra det också, det nya Portugal. Man är kanske fortfarande kvar i tanken att det är lite old school men det händer mycket där som är jättekul.  

Hanna: Slutligen vill vi fråga –  är vinet gott?

Andreas Grube: Jag tycker det är gott. Jag skulle vilja dricka det i en stor Bourgognekupa och gärna ganska svalt. Det här är ett sånt vin som jag skulle kunna slinka ner ganska lätt. Jag gillar det. det är ett härligt lättklunkat vin som också passar till mat. Jag gillar det absolut.

Vill du dricka vinet Andreas Grube testade? 

Läs mer om Hungry Wines Kadarka.

Beställ vinet på Systembolaget.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *