Gott vin – är kvalitet en upplevelse eller en vetenskap?

gott vin

Det finns vissa begrepp inom vin som är omdiskuterade inom vinvärlden. Ett av dem är kvalitet – så jag tänkte att vi skulle fundera på vad det egentligen är. Vad är ett gott vin?

Nationalencyklopedin beskriver kvalitet som det sammanlagda värdet av olika egenskaper. Först och främst har vi de primära egenskaperna (vinet har 14 % vol alkohol). Sedan kommer de sekundära egenskaperna, det våra sinnen uppfattar (vinet är strävt mot tungan). Slutligen de tertiära egenskaperna, samspelet mellan egenskaper och sinnesupplevelser (vinet är balanserat).

När vi i branschen refererar till kvalitet i vinsammanhang brukar det vara det här samspelet mellan egenskaper och sinnesupplevelser vi är ute efter.

Går kvalitet att mäta?

Det finns olika system för att mäta ett vins kvalitet. Robert Parker har sin 100-poängsskala medan Jancis Robinson bara räknar upp till 20 poäng. Kommer olika recensenter komma fram till samma objektiva bedömning när de smakar ett vin? Kommer samma recensent ens komma fram till samma objektiva bedömning vid två olika tillfällen? Vinets alkoholhalt är den samma och de sträva tanninerna finns där, men den upplevda balansen mellan alkoholhetta och strävhet kanske inte är likadan. Varför blir det så? Har vinet blivit sämre från en dag till en annan? Eller kan det bero på den där lite stressiga lämningen på förskolan innan provningen?

När jag har träffat olika vinprofiler för att trendspana brukar jag fråga vad ett kvalitetsvin är för dem. Hittills har jag inte fått samma svar två gånger.

Så här säger Andreas Grube om kvalitet:

Andreas tycker att man ska gilla vinet, till exempel. Vad är det då som gör ett vin gott?

Ett gott vin

Att smaka vin är en multisensorisk upplevelse som beror på så mycket mer än bara drycken i glaset. Ett exempel på det är alla billigare viner vi (i alla fall jag) har släpat hem från semestrar. När jag sedan öppnar vinet hemma, förväntansfullt, smakar det inte alls likadant som framför solnedgången på semesterorten, med ljumma vindar i håret.

Ett gott vin av kvalitet klarar sig utan sand mellan tårna och havets brus, men det skadar ju inte att göra det bästa möjliga av omständigheterna kring själva drickandet. Därför tycker jag att du ska sätta på din favoritmusik, duka bordet vackert, bjuda in din bästa kompis och dela en flaska Hungry Wines Kadarka! Det tänker i alla fall jag göra

/Hanna Bränfeldt

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *