Elke Jung i Hannas trendspaning

Elke Jung

Vinbanken är en hemsida för vin- och matintresserade. Tanken är att alla ska kunna hitta något som man kan upptäcka och som man vill lära sig mer om. Efter ett utmanande år nådde Vinbanken 1 000 000 unika besökare 2020. Vi träffade Elke Jung från Vinbanken.se och tog pulsen på henne.


Vad är ditt första vinminne?

Mitt första vinminne är  egentligen inte ett vinminne utan flera fragment. Mina föräldrar drack vin på helgerna till maten så jag är uppvuxen med att vi har pratat om vin och smak. Sen pluggade jag i Schweiz där jag kom nära vin. Jag har också varit ung och provat vin av lägre kvalitet… 

Det här stora vinminnet är egentligen från när jag reste till Australien i mitten av 80-talet för att hälsa på en skolkamrat från Schweiz, som hade börjat jobba i Perth i Western Australia. Vi tog oss faktiskt ner till vindistrikten och då köpte jag ett vin, en Chardonnay från Sandalford Wines. Den flaskan tog jag med mig till min kompis i Brisbane och vi korkade upp den och det var verkligen en wow-upplevelse. Själv hade jag aldrig köpt ett så dyrt vin tidigare. Det var väldigt omvälvande och stort hur mycket smak det kan finnas i ett vin. Det hade jag inte upplevt tidigare.

Var det då du kom på att du ville ge dig in i vinbranschen?

Det var nog lite så faktiskt. Det var ju kopplat till skolan när jag pluggade och läste mycket mat och dryck men just det var nog en stor trigger för mig.

Vad är ett kvalitetsvin för dig?

Det är en jättesvår fråga. Den har så många bottnar och svar. Man skulle kunna utgå från att alla viner som är korrekta har en kvalitet och då börjar man som vinskribent att ranka. Har den lite lägre kvalitet eller högre kvalitet? Kan det kopplas till prisvärdhet? Ett kvalitetsvin är ett vin som lämnar ett bestående minne hos drickaren.

Om du vore ett vin, vad vore du då?

Chardonnay. Ibland flamsig och lite fånig men när det gäller väldigt seriös och strukturerad.

Du har fått ett ungerskt vin framför dig. Hur skulle du beskriva Kadarka och vad skulle du äta till?

Färgen är ju fantastisk, den är röd med lite mognadston. Doften är tydlig, kärnig med lite drag av viol. Här blir jag intresserad eftersom att det finns en svalhet i doften som gör att man hittar många nyanser. Det här är spännande. 

Härlig smak, den är frisk och det har en jättefin syra som direkt säger mig att mat är jättebra till. I smaken finns en kärniga ton, frukten är lite mörkare och det finns också en värme någonstans där. Tanninerna finns där men de är ganska mjuka. Jag skulle välja något kött till, kanske fläsk, kallskuret eller varför inte vegetariskt? 

Vad tror du om Ungern som ursprung?

Jag tror att ursprungen som ligger nära oss geografiskt kommer bli mer intressanta nu under pandemin. Jag hoppas att länder som Kroatien, Slovenien och Ungern, väcker lite mer intresse hos konsumenterna. Jag tror att vi, när vi kommer kunna resa igen, kommer hålla oss närmare våra hemländer vilket styrker och stärker teorin att de här länderna skulle få lite mer kredd. En stor utmaning för de här producenterna är att komma in på Systembolaget och det där hänger ju ihop. Får inte vinerna fäste där är det svårt.

Vilken region är hetast just nu?

Hela världen bubblar av spännande viner och vinregioner, men jag skulle vilja säga att det är Sydafrika. En otrolig spännande plats att åka tillbaka till. Här har vi lärt oss att det är boxviner som gäller men många vinskribenter och journalister har varit med på Zoom-provningar under året och provat fantastiska viner därifrån. Dessutom har man hunnit väldigt långt med att odla hållbart utan att för den delen vara ekocertiferade, vilket också är väldigt spännande. Man har tagit taktpinnen och går i bräschen för en utveckling som är helt nödvändig.

Om vi inte vore i en pandemi och vi kunde resa, vart skulle du åka då?

Jag skulle gärna åka till Sydafrika men också till Sydamerika och då Chile, som jag tror går i samma utvecklingsspår. Dessutom skulle jag gärna vilja åka till Centraleuropa.

Hur tror du att Corona påverkar vinbranschen?

Corona har gjort väldigt stora avtryck i vinbranschen. Både för oss skribenter och journalister som inte kunnat resa och istället fått vara med på videomöten. Det är både spännande och nytt och vi har sett att det faktiskt går. Men också för producenter har det betytt mycket, till det sämre. Även producenter har man fått lära sig att använda de digitala verktygen och det är ju bra. 

Något annat som jag tror att vi kommer se om några år är platser för virtuell provning där man kommer tro att man är på vingården och pratar med vinmakaren live. Det tror jag på inom en snar framtid! 

Vad tror du kommer vara ditt favoritvin om fem år?

Det går inte att säga. Jag ändrar mig hela tiden och får nya favoriter men jag återkommer gärna till Bourgogne.

Hur skulle du rekommendera någon som är nyfiken på vin att komma igång med sitt intresse?

Det är enkelt. Dels, titta bland sina vänner och se om någon annan är lika intresserad som man kan hänga med. Det finns också otroligt mycket på nätet att surfa runt bland. Dessutom har Munskänkarna ett otroligt bra kursutbud för den som vill lära mer.

Vill du prova vinet som Elke Jung provade? Här hittar du Hungry Wines Kadarka.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *