Ypperlig kadarka från Hungry Wines, passar till en mängd rätter


I det fantastiska podd-magasinet om mat, dryck, resor och livets nödvändigheter “Dos Gardenias” skriver sommelier och skribent Amalia Gonzalez Stöckel en läsvärd artikel om ovanliga druvor såsom kadarka från Ungern, för den nyfikna!

“Prova ovanliga druvor, del 1 – tre blå”

“Vinvärlden är nämligen full av intressanta och läckra viner gjorda på mindre kända druvor. Några har tyvärr varit på gränsen att försvinna då man ryckt bort vinrankorna för att istället plantera någon av de stora, internationella publikfriarna. Som tur är, är det fler och fler som upptäckt dessa lokala ”ursprungsdruvor” (exempelvis kadarka) och vilka fantastiska viner det går att göra på dom om man tar sig tid att ta hand om druvorna på rätt sätt”.

“Är du istället svag för lätta, röda viner som kan påminna om saft i färgen, våga prova kadarka. Kadarka har haft oförtjänt dåligt rykte, då det är en svår druva att odla och göra bra vin på. Druvan är ursprungligen från Ungern, där den nästan försvann under den kommunistiska regimen. Några bönder fortsatte dock att odla den i sina trädgårdar och bevarade därmed de traditionella sätten att göra vin på den. En ypperlig kadarka är Hungry Wines Kadarka, nr 73150, 155 kr/750 ml, den passar till en mängd rätter och smaker. Och är även perfekt som konversationsvin med snacks till.

Fun fact: Kadarka är en av druvorna i berömda ”Tjurblodet från Eger”, som gavs till soldater innan de skulle ut i strid under medeltiden.”

Läs mer om Hungry Wines Kadarka här. 

Fler recensioner om Kadarka här. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *