Lovisa Mörner i Hannas trendspaning

Lovisa Mörner

Den här veckan har Hanna träffat Lovisa Mörner som är grundare till Hungry Wines. Lovisa resonerar bland annat kring vilket som kommer vara hennes favoritvin om fem år och berättar vart hon skulle vilja resa. Häng på!

Vilket är ditt första vinminne?

Det är nog mina kusiners studentskiva där jag som flera år yngre skulle servera tillsammans med en kompis. Det slutade med att vi drack alla vinslattar bakom baren med god aptit och kvällen slutade inte så bra…

Hur kom på att du ville ge dig in i vinbranschen?

När jag var under studietiden var ute och reste växte mitt vinintresse. Då passade jag på att besöka vinregioner i varje land jag kunde. När jag sedan jobbade i Köpenhamn började jag gå vinkurser och provade viner som var rätt mycket över min nivå. Då kände jag att det här var något jag skulle vilja jobba med i framtiden. 

Vad är ett kvalitetsvin för dig?

Ett vin som är både gott och balanserat. Framförallt balanserat för jag tycker att man kan känna ibland att det här kanske inte är exakt det jag gillar, men det känns som ett bra vin. Med balanserat menar jag att det inte är något som sticker ut – för mycket alkohol eller för mycket av något helt enkelt.

Om du vore ett vin, vad vore du då?

Jag säger Barbaresco för jag gillar den benämningen med Queen of Red Wine, som Barolo är King of Red Wine. Jag gillar också Nebbiolo-druvan väldigt. Den är skarp och har hög syra. Den är inte så mörk men den smakar desto mer. Färgintensiteten kan vara häftig röd istället för den vinröda färgen. Den är väldigt speciell och Barbaresco är ett coolt vinområde.

Du har fått ett ungerskt vin framför dig. Hur skulle du beskriva Kadarka? 

Det här är ett av mina första viner som jag importerade från Villány i Ungern så det är ett väldigt speciellt vin för mig. Jag blev kär i det här från början, dels för att det var det var en väldigt speciell situation när jag provade och dels för att det är ett matvänligt vin som sticker ut. Det är inte som allt annat vin. Det här är ganska moget nu så det har lite mognare smaker av frukt och bär. När det var helt nylanserat så kan det vara lite rödfruktigt syrligt. Nu är det mer moget och generöst och man får örter och en hint av vanilj. Det är fruktigt och balanserat. Ett friskt vin.

Vad tror du om Ungern som ursprung?

Jag blev kär i Ungern när jag jobbade där för längesen och då var inte Ungern lika trendigt som nu. Jag tror att det kommer bli större. Nu har ju de flesta välrenommerade restauranger två tre viner från Ungern och så var det inte för tio år sedan.

Vilken region är hetast just nu?

Det har varit mycket snack om naturvin från bland annat Georgien. Oregon med sina fräscha Pinot Noirer är fortfarande i ropet. Sen tycker jag också att den klassiska vinregionen Ribera del Duero som vi har börjat jobba med är spännande.

Om vi inte vore i en pandemi och vi kunde resa, vart skulle du åka då?

Dels skulle jag vilja åka till våra samarbetspartners i Ungern och se om vi kan hitta nya spännande viner. Det är väldigt härligt på våren försommaren, så det hoppas jag att jag får möjlighet till. Sen skulle jag vilja fortsätta utforska Spanien. Dessutom vill jag besöka Tjeckien, Bulgarien och sådana vinländer.

Hur tror du att Corona påverkar vinbranschen?

Jag tror att det är en tuff tid för väldigt många just nu. Vissa har nog fått en skjuts också av att det har blivit mer digitalt med hemleveranser och så. Jag hoppas att det snart är över!

Vad tror du kommer vara ditt favoritvin om fem år?

Kanske en torr sherry. Det sägs ju att det är något som växer på en och som man uppskattar mer och mer ju längre man har kommit i sin vinsmak. Jag kan uppskatta det men kanske inte lika mycket som en Beatrice Becher som har vunnit Sommelier-SM. Annars ett häftigt rött eller vitt vin från Östeuropa eller Georgien. 

Hur skulle du rekommendera någon som är nyfiken på vin att komma igång med sitt intresse?

Prova, prova, prova! Nu finns det ju massa digitala kurser och gratisprovningar så passa på och köpa hem viner och prova. Försök gå med i klubbar och om man känner att man har tid kanske gå en sommelierkurs. 

Vill du prova vinet Lovisa Mörner pratar om? Du hittar Hungry Wines Kadarka på Systembolaget här.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *