Villány – från kralliga Bordeaux-blends till slanka viner

Villány

Villány är Ungerns sydligaste vinregionoch med sina varma somrar och kalla vintrar lämpar sig regionen bra för framställning av kvalitetsviner. Regionen sträcker sig från byn Siklós i väst till Villány i öst.

Vinregionen Villány

När Ungern var en del av Sovjetunionen framställdes det mest enkla bordsviner som sällan lämnade rikets gränser. De gamla traditionerna av att framställa kvalitetsviner glömdes dock inte bort och när Ungern lämnade Sovjetunionen var Villány den första vinregionen i landet som återställdes till sin forna glans. 

De viktigaste röda druvorna är Cabernet Franc, Portugieser, Kékfrankos, Kadarka, Cabernet Sauvignon och Merlot. På den vita sidan dominerar Olaszrizling, Hárslevelű och Chardonnay.

Regionen har länge varit känd för sina kralliga Bordeaux-blends där Cabernet Franc dominerar, men det finns även moderna vinmakare som skapar slanka och eleganta viner. Här trivs också Kadarka – Ungerns svar på Pinot Noir! 

Turista i Villány

Siklos
Känn historiens vingslag vid slottet i Siklós som finns omnämnt redan på 1000-talet.

Det finns mycket att se i Villány, varför inte besöka slottet i Siklós, ett ungerskt SPA eller skulpturparken i Nagyharsány? På regionens egen hemsida hittar du information om några av sevärdheterna. 

Villany
I den lilla staden Villány finns det gott om restauranger att välja mellan.

I regionen står vinet och maten i centrum och det finns många trevliga restauranger och vinproducenter att besöka, samt såklart ett vinmuseum! På huvudgatan i den charmiga lilla staden Villány ligger restauranger och vinprovningsställen uppradade, så att du har nog att göra med att äta och dricka flera dagar! Börja längst upp och sluta längst ned med middag på klassiska restaurang Mandula Étterem – den traditionella producenten Attila Geres restaurang och hotell, eller kanske den mer moderna Kúria Borétterem? Vill du solbada med ett glas rosé i handen och med utsikt över vingårdar ska du promenera ut till Sauska. 

OBS! Vill du besöka en mindre vingård kan det vara bra att ringa och boka in ditt besök i förväg!

pincesora

Smaka ett vin på hemmaplan

När det är svårt att resa på egen hand så får man resa i vinet istället. I Systembolagets beställningssortiment finns det några guldkorn från Villány, bland annat vår egen Kadarka.

Hungry Wines Kadarka
Hungry Wines Kadarka är ett uttryckfullt vin från Villány i lätt och elegant stil.

Hungry Wines Kadarka är ett elegant och fruktdrivet vin med smak av solmogna körsbär, röda bär och en hint av paprika och vanilj. Vinets friska fruktighet och låga strävhet är perfekt till lättare rätter med lax, grönsaker och lamm, soppor och grytor – eller bara att njuta på egen hand! 

 

Vinet säljs i kolli om 2 flaskor eller i lådor om 6 flaskor och hittas här.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *