Matcha vin till grillmaten – tips att tänka på!

Lovisa grillar Hungry Wines kadarka

Grilla och dricka vin. Nu är det ljust och soligt och vad är då inte trevligare än att sätta igång grillen och slänga på det man har i kylen? Tillsammans med riktigt bra vin förstås, men hur försäkrar man att vinet faktiskt smakar gott till grillmaten? 

Det finns en mängd olika smaker på grilltallriken vilket gör att det inte är så lätt att hitta ett vin som passar till allt. Det är kanske därför just öl är så vanligt vid grillning – det är en allsidig dryck som passar lika bra till att släcka törsten i solen som till salt mat. Öl går att dricka till det mesta utan att smaka sämre i sig själv, men drycken förhöjer knappast upplevelsen av en bra köttbit.

Grillvin

– Vad tänker jag då på när jag ska hitta viner som passar till grillmaten? 
  1. Vad är det jag ska grilla? -Här gäller det att titta både på råvarorna såsom såserna. Även om grillkorv och halloumi båda fungerar fint till ett kryddigt rödvin med hög syra, kommer inte en sockrig sås passa lika bra.
  2. Tillbehören? – Jag köper/tillreder tillbehör utan för mycket socker samt försöker undvika att den sockriga ketchupen eller senapen som finns i kylskåpet kommer fram om den inte verkligen måste. Idag finns utmärkta såser med mindre socker tillgängliga – eller gör din egen sås! (Titta inte på bakside-etiketten av din senap/ketchup/BBQ-sås om du inte vill få en chock..)
  3. Ju högre kryddhetta i maten, välj desto fruktigare vin. – Fruktigheten i vinet rundar av och ramar in kryddhettan, medan ett stramt, snustorrt vin gör maten än hetare. Ekade viner såsom Chardonnay kan även kännas
  4. Vilka ska äta grillmaten? – Kommer dina medresenärer på denna grillning uppskatta att du satsar på drycken, eller blir de lika glada av lite öl och ljusrosa fruktig rosé som går att dränka det mesta på grillen med?

Här kommer en lista med förslag på matchningar som jag tycker fungerar riktigt bra:

  1. Grillad fet fisk såsom lax, ev. med grillkryddning – Jag väljer ett kallt vitt vin med hög syra för att möta fettet i fisken och som inte är snustorrt för att möte kryddigheten; Välj en fyllig Riesling, en bra ungersk Furmint eller en Pinot Grigio med hög syra från norra Italien. Ett rödfruktigt, lätt rödvin med hög syra fungerar även finfint – titta på Pinot Noir från Nya Zeeland, en frisk Gamay från Beaujolais eller Hungry Wines Kadarka. Kyl med fördel en stund före servering!
  2. Grillkorvar – Öl med sin beska passar som nämnt ovan inte alls fel till korv av olika slag, och är bra på att lugna ned kryddhetta i maten. Välj annars en fruktig rosé, ett fruktigt och aromatiskt vitt vin eller en avrundat fruktigt rödvin utan för mycket ek. Från oss är Hungry Wines Kadarka ett utsökt alternativ!
  3. Halloumi – hög fetthalt och sälta – tänk likt ovan men även på att matcha med ett vin som har bra syra så att det inte faller platt. Jag föredrar ett inte alltför tungt rödvin så Hungry Wines Kadarka eller ett syrerikt vitt vin passar fint till.
  4. Majskolvar – OBS! Majs är sött och därmed en fiende till de vanliga torra vinerna vi vanligtvis dricker. Grillad majs funkar till torra viner, men är ingen riktig höjdare. Vill du dricka vin, välj med fördel ett vin med restsötma (t.ex. en halvtorr Riesling, Zinfandel) eller öl.
  5. Hamburgare – OBS! Till en hamburgare utan de alltför söta tillbehören är valet en no-brainer: Ett medium-fylligt rött fruktigt vin med mycket smak för att matcha hamburgarens smaker blir super. Undvik de alltför ekade vinerna till kryddhetta. Vi tycker att Hungry Wines Kadarka passar ljuvligt till en bra hamburgare. Vet du med dig att din hamburgare innehåller mängder med sliskiga bbq-såser, senap och söt ketchup, välj hellre öl eller en flirtig sötfruktig Zinfandel.
  6. Nötkött/Entrecôte med kryddsmör eller bearnaise – En högst tacksam rätt för vinet. Här kommer Vinas Viejas 2017, en fatad Bordeaux, eller annan Bordeaux-blandning väl till pass – ett rött vin, gärna med mogna frukttoner och hög syra som rundas av tack vare proteinet och fettet i rätten.
  7. Vilt med kryddsmör eller bearnaise – Likt ovan men med mer smak så välj ett vin som inte “tar över” den fina köttsmaken. Alltså inte alltför mycket ek, sötma eller kryddighet i vinet. Eleganta Vinas Viejas 2017 eller ett gott rött Rhône-vin blir super.

Tänk på att smaken är som baken, alla har olika smaker och det finns ingenting som är rätt eller fel, låt din egen smak visa vägen. 

Grilla och sola lugnt i sommar!

/Lovisa

Grillning: Lovisa från Hungry Wines grillar
Lovisa på Hungry Wines grillar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer om vin- och matmatchning:

Tacos på grillad koreansk entrecôte – bulgogi

Kadarka – ett karaktärsfullt rödvin du inte får missa!

Vild Chili Con Carne

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *