Handen på hjärtat, hur ofta provar du ett rött vin från Ungern?

Hungry Wines Kadarka Grödahl

Den 9 december skrev vinprofilen Erik Grödahl i sin julkalender:

“Handen på hjärtat, hur ofta provar du ett rött vin från Ungern i allmänhet och på den blå druvan Kadarka i synnerhet? Jag tror de flesta svarar aldrig. Men nu är dags att ändra på det.

Hungry Wines Kadarka 2017 (varunr 73150, pris 155,-) från Villány i Ungern är vinet du skall prova. Regionen Villány ligger i södra Ungern nära den kroatiska och serbiska gränsen och är framför allt känt för sina fantastiska viner från Cabernet Franc och Kékfrankos. Det sägs att det var serberna som introducerade druvan Kadarka i Ungern. Den planterade arealen av Kadarka har minskat ganska mycket de senaste decennierna, mycket beroende på att produktionen av vinet Egri Bikavér (Tjurblodet från Eger) har minskat sedan muren föll. Vinerna framställda av Kadarka får oftast en elegant doft med toner av röda frukter såsom körsbär och plommon tillsammans med kryddighet.

Smakmässigt är det låg till medel fyllighet, fyllighet, frisk syra och mjuka tanniner och det är precis så Hungry Wines Kadarka är. Ett perfekt vin till skinkan, köttbullarna och prinskorven på julbordet. Testa den också till mina Köttbullar Special med stekt rödkål, svampsås och lingonsylt.(Recept kommer den 16/12). Serveringstemperatur 13-15 grader.”

Se hela inlägget och Eriks härliga julkalender här.

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *