Ribera del Duero – de magiska spanska vinernas hem

vingård Ribera del duero, Hacienda Solano

Vi förflyttar oss till det stora vinlandet Spanien. Med anledning av vår kommande topplansering från närmare bestämt Ribera del Duero, kommer här en introduktion till denna fantastiska vinregion. Knappt två timmar med bil norr om Madrid ligger detta berömda rödvinsområde i Spanien. Här görs rödviner i toppklass, med de världskända toppvingårdarna Bodega Vega Sicilia och Pingus i täten. 

Ribera del Duero

Ribera del Duero ligger i de östra delarna av regionen Castilla y Léon i ett landskap av böljande kullar. Höjden på 700-1000m spelar roll – på höjderna blir de bästa vindruvorna med solmogen frukt och fräschör till, medan druvorna från dalarna används till bordsviner. Namnet på distrikten kommer från floden Duero som går rakt igenom dalen. Vinmakning här dateras tillbaka 2600 år. Jorden är speciell; den skiftar från sand till sandig lera och grus med kalksten. Kvalitetsvin härifrån brukar därför få en tydlig mineralitet.

jordmån i ribera del duero

Tack till “Ribera y Rueda”. Den traditionella vinmakningen i Ribera del Duero har såsom i Rioja tidigare haft stort fokus på efkatslagring. Numera använder de moderna vinmakarna sig mindre av nya ekfat och flera använder sig istället helt av stora cementkar, för att helt slippa ekens inflytande på vinet. Premiumvinerna på förstklassiga druvor får istället för ekfatskaraktär en mer djup, fruktdriven karaktär, samt lägre stävhet.

 

Läs mer om våra fantastiska spanska viner som lanseras i Systembolagets Tillfälliga Sortimentet: 

Hacienda Solano Finca Cascorrales

Hacienda Solano Finca Peña Lobera

Hacienda Solano Viñas Viejas

Läs mer om Hacienda Solano

Om du vill fördjupa dig mer i regionen så kan du läsa mer på Ribera del Dueros officiella hemsida.

Nästa vecka kan du läsa mer om spansk mat och vin i kombination. Stay tuned!

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *