En ypperlig kadarka som passar till en mängd rätter och smaker


Recension av Kadarka

Kadarka har blivit omskriven i det fantastiska podd-magasinet om mat, dryck, resor och livets nödvändigheter “Dos Gardenias”: här skriver sommelier och skribent Amalia Gonzalez Stöckel en läsvärd artikel om ovanliga druvor för den nyfikna!

“Prova ovanliga druvor, del 1 – tre blå”

“Vinvärlden är nämligen full av intressanta och läckra viner gjorda på mindre kända druvor. Några har tyvärr varit på gränsen att försvinna då man ryckt bort vinrankorna för att istället plantera någon av de stora, internationella publikfriarna. Som tur är, är det fler och fler som upptäckt dessa lokala ”ursprungsdruvor” och vilka fantastiska viner det går att göra på dom om man tar sig tid att ta hand om druvorna på rätt sätt”.

“Är du istället svag för lätta, röda viner som kan påminna om saft i färgen, våga prova denna druva. Kadarka har haft oförtjänt dåligt rykte, då det är en svår druva att odla och göra bra vin på. Druvan är ursprungligen från Ungern, där den nästan försvann under den kommunistiska regimen. Några bönder fortsatte dock att odla den i sina trädgårdar och bevarade därmed de traditionella sätten att göra vin på den. En ypperlig kadarka är Hungry Wines Kadarka, nr 73150, 155 kr/750 ml, den passar till en mängd rätter och smaker. Och är även perfekt som konversationsvin med snacks till.

Fun fact: Kadarka är en av druvorna i berömda ”Tjurblodet från Eger”, som gavs till soldater innan de skulle ut i strid under medeltiden.”

Vill du läsa mer om kadarka?

Kadarka – ett karaktärsfullt rödvin och en saftig favorit

Hungry Wines Kadarka en “saftig sommarfavorit”

Kadarka rekommenderas till vårsolen


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *