• Trendspaning med Peter Bennysson

  Vi hade nöjet att träffa Peter Bennysson från 19glas i Gamla stan för Hannas trendspaning. Vi diskuterade allt från hur han kom in i branschen till hur framtiden ser ut.

  Vad är ditt första vinminne?

  – Det är nog inte så angenämt i egentlig mening. Det är nog hemgjort vin av maskrosor.

  Anledningen till att Peter hamnade i vinbranschen kommer från extraarbete i hans ungdom. Han tyckte helt enkelt att det såg roligast ut att vara nära gästerna och så känns det fortfarande för honom.

  Vad är kvalitetsvin för dig?

  – Ett vin som har fått chansen att visa vinrankans härlighet, växtplatsens unikitet och druvans karaktär. Så lite manipulerat som möjligt.

  Hur viktig är certifiering?

  – Det hjälper ju till att hitta, och förstås, att hitta rätt vin. Det är svårt att hitta rätt vin eftersom att inte innehållsdeklaration krävs så man får ju lita till dem som man lärt känna som importörer eller vinproducenter.

  Peter tycker att framtiden ser mörk ut eftersom vinodlingar drabbas av förhöjda temperaturer. Även om det finns de som kan gynnas av klimatförändringarna, som Champagnemakare med norrlägen, kommer det vara så mycket värre för andra. I Kalifornien jobbar vinmakare och vinproducenter ständigt mot de problem som värmen för med sig, som till exempel den ökade risken för bränder.

  – Klimatförändringarna kommer vara utan pardon. Det kommer att sluta med förskräckelse om vi inte lyckas förändra vårt sätt att handskas med detta.

  Vad tror du är ditt favoritvin fem år?

  – Något är framställt naturligt som beskriver växtplatsens unikitet, druvans karaktär och året som gått. Det kan egentligen vara på vilket som helst.

  Vad är det mest överskattade respektive underskattade vinet?

  Stora bordeauxviner. Naturliga viner.

  Vilket är den coolaste vinregionen just nu?

  – Kanske där man lyckas göra vin på naturligt sätt där man inte kunnat tidigare. Kan vara varsomhelst i världen Där man slår ifrån den industriella framställningen. Där man brukar jorden på ett hållbart sätt.

  Har du varit i Ungern?

  – I Ungern har jag varit. Ungern är ju ett land som har haft och har sina politiska problem, som har gjort att vintillverkningen har haft sina upp- och nedgångar. Det man kan hoppas på är dem som aldrig hade råd att använda gift och konstgödsel. Och unga vinmakare som har tagit ideer från andra som gör naturliga viner. Det är den förhoppning jag hyser om Ungern. Mycket vin som jag har provat från den delen av världen ger mig stort hopp, om det nu kan kallas stort – men hopp i alla fall.

  Hannas trendspaning spanar vidare!

  Lästips: Hannas trendspaning med Amalia Gonzalez Stöckel.

 • Vintillverkning: Hur ett vin blir till – från jord till bord

  Vintillverkning är ett spännande hantverk. Lär dig mer om hur ett vin blir till med vår steg-för-steg-guide till vintillverkning. Från jord till bord!

   

  Vintillverkning guide hungry wines: Skörd

  Vintillverkning steg 1: skörden

  Att göra ett bra vin börjar med bra druvor. Under skörden väljer erfarna vinarbetare ut de bästa druvorna till vinet. Den första selektionen sker redan i vingården. Därefter sker en andra sortering när druvorna transporterats från vingården in till vineriet.

  Vintillverkning guide hungry wines: Avstjälkning

  Vintillverkning steg 2: avstjälkning

  Sedan är det dags att avstjälka druvorna, oftast i en avstjälkningsmaskin där druvorna även krossas lätt.

  sVintillverkning guide hungry wines: pressning jäsning

  Vintillverkning steg 3: pressning eller jäsning

  Gröna druvor: Då druvorna är lätt krossade pressas de gröna druvorna direkt efter avstjälkningen. Färgen och de sträva garvsyrorna (det som kallas för tanniner) sitter i skalet och det vill man oftast inte ha i ett vitt vin. Då pressen sker direkt kan man även göra vitt vin på blå druvor – detta är till exempel vanligt i Champagne.

  Blå druvor: De blå druvorna låtes jäsa direkt. Färgen sipprar ut från skalet till musten och ger vinet sin röda färg. Druvköttet är i de allra flesta fall ofärgat. Under alkoholjäsningen reagerar sockret i druvan med jästsvampen till alkohol samt koldioxid. Jästen finns både naturligt på druvans skal samt i vinkällaren. Vid standardiserade viner är den framställd på kemisk väg och adderas till musten för att vinet ska smaka på ett särskilt sätt. Jäsningen tar vanligtvis 2-3 veckor och sker under en temperatur på ca 25°C.

  BONUSFAKTA 1: Vid tillverkning av rosévin låter man skalen macereras med musten, färgen i de blå druvorna “sippra ut” i några timmar, innan press och jäsning.

  BONUSFAKTA 2: Orange vin då? Jo, precis som rött vin jäses det vita vinet med skal (allt från några timmar till flera veckor) Det är därför det är lite strävare än vanligt vitt vin och en av anledningarna till att det är bärnstensfärgat/orange.

  BONUSFAKTA 3: Blå druvor med färgat fruktkött kallas för teinturier.

  Vintillverkning guide hungry wines: jäsning pressning

  Steg 4: jäsning eller pressning

  Efter att de gröna druvorna har pressats undergår även de jäsning. Ofta under en lägre temperatur än det röda vinet eftersom man vill behålla den krispiga syran och den goda frukten.

  Det är nu dags för det röda vinet att pressas. Under alkoholjäsningen har skalen och druvmusten separerats, det är det man kallar för ”skalhatten”, som pressas. Man skiljer på det som är ”free run wine” (”vin de goutte” på det snitsiga språket franska) och ”press wine” (franska: ”vin de presse”). Dessa blandas senare i lagom (enligt vinmakaren) proportioner.

  Vintillverkning guide hungry wines: malolaktisk jäsning

  Steg 5: malolaktisk jäsning

  Det röda vinet genomgår en andra jäsning, den malolaktiska jäsningen. Detta är egentligen inte alls en jäsningsprocess utan det är när äppelsyran i vinet omvandlas till mjölksyra. Processen startas av enzymer som redan finns i vinet men som inte aktiveras förrän man höjer temperaturen i kärlet vinet förvaras i. Detta gör att vinet blir mjukare.

   

  BONUSFAKTA 4: Som med allt annat finns det naturligtvis undantag inom vintillverkning – vita viner som genomgår malolaktisk jäsning och röda viner som inte gör det. Vinmakare gillar inte alltid regler och det beror på vilken smak man är ute efter helt enkelt. Exemplevis när man vill få till en smörig, rund Chardonnay, undergår vinet som regel malolaktisk jäsning.

  Vintillverkning guide hungry wines: lagring

  Steg 6: lagring

  Efter att vinet varit med om allt det här är det ganska upprört och behöver vila ett antal månader.

  Vintillverkning guide hungry wines: Buteljering

  Steg 7: buteljering

  Efter en tids lagring – där tidslängd och val av lagringskärl såsom ståltank, ekfat, cement, porslinsägg etc. beror på vilken vinstil man vill uppnå – är det dags för buteljering.

  Vintillverkning guide: Vila i flaskan

  Steg 8: vila

  Så behöver vinet vila igen i flaskan. Återigen, längden beror på vilken stil man vill uppnå.

  Vin guide hungry wines

  Steg 9: njut

  ÄNTLIGEN (!!) är det dags för oss att njuta av vinet – gärna med något gott att äta till.

   

  Frågor på vår beskrivning av vintillverkning? Maila oss på hanna@hungrywines.com    

  Vill du lära dig mer om vin? Du missar väl inte vår Rödvinsprovning med spännande ursprung.

  Kan du allt om vin nu? Varför inte dricka ett hantverksmässigt producerat rödvin, till exempel Hungry Wines Kadarka eller Hungry Wines Elsie.

 • Hannas trendspaning med Amalia Gonzalez Stöckel – om ovanliga druvor och spännande ursprung

  Hannas trendspaning är ett nytt och återkommande inslag hos oss på Hungry Wines! 😀 Varannan tisdag träffar Hanna andra vinälskare för att prova några av våra viner och höra vad de säger om vad som händer i vinvärlden.  

  Denna tisdag hade vi nöjet att träffa härliga Amalia Gonzalez Stöckel; sommelier, vinnörd och skribent DosGardenias.se  m.fl. för att höra vad hon tror om framtiden och lite till.. 

  Hannas trendspaning_Hungry Wines

  Hur ser framtiden ut? Hur tror du att klimatet kommer att påverka vilka viner vi dricker framöver? 

  – Jag tror definitivt vi kommer att se att vi dricker mer svenska viner. Det finns jätteintressanta. Jag fick prova ett gäng skånska viner förra veckan, och blev rätt impad av det faktiskt. Jag tror vi kommer att få se fler svenskodlade viner framöver. Och att vi kommer att få upp ögonen för fler länder som vi inte tänkt på som traditionella vinländer men har en lång vintradition; Armenien, Georgien, centraleuropa – det kommer bara bli roligare grejer framöver.

   

  Vilket tror du kommer vara ditt favoritvin om fem år? 

  – Jag har några favoriter, några som jag aldrig blir besviken på. Jag hoppas ju att de ska vara lika bra om 5 år. Jag hoppas däremot att jag fått ett gäng nya favoriter också.

   

  Vilka druvor/vintyper tycker du är mest överskattade?

  Jag kanske blir lynchad nu men, haha…Den mest överskattade druvan är Zinfandel. Jag vet att det finns jättebra viner på den men det är inte min grej. Det har ingenting med snobbism att göra.

  • Och underskattade? 

  Chardonnay – det var så fult att dricka ett tag, men alltså den druvan finns i några av världens bästa viner men då pratar man om region, en vinstil, inte om druvan.

   

  Finns det någon vinregion du inte varit i som du skulle vilja besöka? 

  – Det finns jättemånga! Jag vill åka till alla! Jag skulle hemskt gärna vilja åka till Ungern. Besöka vingårdar och vingårdslägen med tanke på att det kommer så många bra viner därifrån.

   

  Vad är kvalitetsvin för dig?
  • Ett vin jag vet är producerat på ett schysst sätt. Att de som plockar druvorna och gör hela grovjobbet har fått schysst ersättning. Sedan att druvorna är av kvalitetsfrukt, inte ett vin där man tillsatt syra eller socker för att balansera eller gömma smaker. Att vinet bara framställts genom kvalitativa förhållanden (även om det låter flummigt), att varje steg är kontrollerat. Då talar jag om lite mindre vingårdar och inte de största.. Till sist att det är något jag gillar och tycker är gott! Allt utgår ifrån personlig smak.

   

  STAY TUNED! Fler frågor och klipp från intervjun kommer nästa vecka… !

   

 • Gourmet.se vill att fler ska upptäcka Hungry Wines Kadarka!

  Igår var vi väldigt glada att se detta inlägg om Hungry Wines Kadarka på instagram från vin- och matmagasinet Gourmet.se!

  “Fruktigt, saftigt och väldigt gott från Ungern! Hungry wines Villány Kadarka är ett fylligt rött vin med en kompott av mogna körsbär, örtkryddor och lingon i doft och smak. Harmoniskt, välgjort och välbalanserat. Ett spännande vin gjort på den ungerska blåa druvsorten Kadarka.
  Upptäck vinet! Perfekt i sällskap till höstens mustiga grytor. Finns i systembolagets beställningssortiment.”
  Artnr: 73150. Av Mathias Gade

  Beställ vinet på Systembolaget genom denna länk.

  Fler röster och recensioner av Hungry Wines här.