• Spanska viner i kombination med mat

  Har du upptäckt spanska viner ännu? Här finns många olika viner i världsklass och flera lokala matkulturer. Med ett svalare klimat i norr till ett mycket hett i söder, ändras stilen på vinerna och vad som står på bordet. Här kommer fyra klassiska spanska viner med matkombinationer från några av de mest renommerade vindistrikten Katalonien, Galicien, Rioja och Ribera del Duero.  

  Har du besökt Katalonien är det hög sannolikhet att du blivit serverad Cava till salthaltiga charkuterier. Cava är naturligtvis inte en likformig bubblig dryck utan sträcker sig från unga fruktiga viner, till rosé och lagrade viner med toner av bakat äpple och mandel. För att generalisera fungerar Cava till en mängd en mängd olika tapas, men ett säkert kort är de lokala charkuterierna Jamon Ibérico och chorizo.

  Mörka sträva viner i Priorat

  Katalonien är hem för det fylliga rödvinet på druvan Garnacha (Grenache) från Priorat. Vinet görs sällan på hundra procent Garnacha utan blandas ofta med druvor som Cariñena (Carignan), Cabernet Sauvignon, Syrah, och Merlot, för att ge vinet kompletterande egenskaper . Tack vare regionens mineraliska skiffer- och kvartsrika jordmån – lokalt kallat llicorella, hittar du många spännande viner i Priorat. I vinregionen hittar du mörka, sträva viner med röd frukt, kryddor och hög alkohol, och då vinerna smakar mycket kan det vara fördelaktigt att servera mat som inte blir övermannat av vinet. Matcha gärna till smakrika kötträtter, som en härligt mustig gryta. Priorat passar utmärkt till recept som oxsvans med rödvinssås med katrinplommon, medan en äldre mer avrundad Priorat med kan fördel avnjutas tillsammans med lagrade smakrika ostar.

  Albariño till havets läckerheter

  I det regnrika Rías Baixas i nordvästra Spanien hittar du ett populärt vitt vin på druvan Albariño. För att behålla den friska frukten, framställs vinerna vanligtvis utan användning av ekfat. Med en hög syra, mineraler och fruktiga toner som ananas, grönt äpple och citron, anses vinet idealt till fisk och skaldjur – som ceviche och grillade lokala läckerheter som havsaborre, sardiner och ostron, för att nämna några. En annan kanske mer oväntad matchning är Pimientos de Padrón – små mörkgröna paprikor som grillas hela i olivolja och toppas med grovt salt, och kommer från staden Padrón i Rías Baixas.

  spanska viner_ost
  Rioja vs Ribera del Duero – tempranillo i centrum

  I de angränsande norra distrikten Rioja och Ribera del Duero hittar du de kända Tempranillo-baserade vinerna i flera olika stilar; från den traditionella, fatlagrade stilen som länge utmärkt Rioja till kraftiga röda viner framställda på ett modernare vis. Såväl från Rioja som Ribera del Duero har de traditionella vinerna en tydlig fatkaraktär med vaniljtoner, medan en modernare vintillverkning använder sig av stora cementkärl vilket ger mer fruktdrivna men samtidigt kraftiga viner. Röd Rioja och Ribera del Duero är inte oväntat en utomordentlig match till regionens rustika mat som grillat lamm eller den lokala rätten Rioja-style potatis med chorizo– en enkel gryta med olivolja, stekt potatis, vitlök, lök, chorizo och pimentón. Rödviner från Ribera del Duero är ofta mer täta och intensiva än viner från Rioja, varför de passar ännu bättre till protein- och fettrik mat, eller bara för sig själv med lagrad ost…

  Kuriosa: De båda distrikten skiljer på hur de benämner sin älskade druva Tempranillo. I Rioja kallas den mestadels för Tempranillo medan man kallar den för Tinto Fino eller Tinta del País i Ribera del Duero.

  Har du läst så här långt är du säkert inte ointresserad av mat och vin – fortsätt inspireras av det spanska köket och de fantastiska viner som finns runt om i landet!

  Läs mer om Ribera del Duero här.

  Vill du prova våra våra fantastiska viner från Hacienda Solano i Ribera del Duero?

  Finca Peña Lobera hittar du här.

  Finca Cascorrales hittar du här.

 • Ribera del Duero – de magiska spanska vinernas hem

  Vi förflyttar oss till det stora vinlandet Spanien. Med anledning av vår kommande topplansering från närmare bestämt Ribera del Duero, kommer här en introduktion till denna fantastiska vinregion. Knappt två timmar med bil norr om Madrid ligger detta berömda rödvinsområde i Spanien. Här görs rödviner i toppklass, med de världskända toppvingårdarna Bodega Vega Sicilia och Pingus i täten. 

  Ribera del Duero

  Ribera del Duero ligger i de östra delarna av regionen Castilla y Léon i ett landskap av böljande kullar. Höjden på 700-1000m spelar roll – på höjderna blir de bästa vindruvorna med solmogen frukt och fräschör till, medan druvorna från dalarna används till bordsviner. Namnet på distrikten kommer från floden Duero som går rakt igenom dalen. Vinmakning här dateras tillbaka 2600 år. Jorden är speciell; den skiftar från sand till sandig lera och grus med kalksten. Kvalitetsvin härifrån brukar därför få en tydlig mineralitet.

  jordmån i ribera del duero

  Tack till “Ribera y Rueda”. Den traditionella vinmakningen i Ribera del Duero har såsom i Rioja tidigare haft stort fokus på efkatslagring. Numera använder de moderna vinmakarna sig mindre av nya ekfat och flera använder sig istället helt av stora cementkar, för att helt slippa ekens inflytande på vinet. Premiumvinerna på förstklassiga druvor får istället för ekfatskaraktär en mer djup, fruktdriven karaktär, samt lägre stävhet.

   

  Läs mer om våra fantastiska spanska viner som lanseras på Tillfälliga Sortimentet Webb den 12 november: 

  Hacienda Solano Finca Cascorrales

  Hacienda Solano Finca Peña Lobera

  Läs mer om Hacienda Solano

  Om du vill fördjupa dig mer i regionen så kan du läsa mer på Ribera del Dueros officiella hemsida.

  Nästa vecka kan du läsa mer om spansk mat och vin i kombination. Stay tuned!

 • Rött vin till fisk – så komponerar du måltiden

  Den klassiska drycken till fisk är vitt vin, men i många fall kan ett rött vin faktiskt vara en minst lika lyckad kombination. Precis som när du komponerar en maträtt så gäller det att tänka på hur smakerna samspelar. Till fisk är det vanligast med ett lättare, mjukt och fruktigt rödvin men det finns knep för att få även ett kraftigare rödvin att gå fint ihop med fisk.

  Magra fiskar med vitt kött, som torsk och abborre, är generellt lättare att matcha med rött vin. Det beror på att de inte innehåller lika mycket umami som fetare fisk. Umami är den femte grundsmaken och kan krocka med rödvin genom att ge en metallisk smak. Däremot kan alltför kryddiga, smakrika kraftiga rödviner ta över fiskens smak. 

  Om du vill kombinera en fetare fisk såsom lax eller strömming med rött vin kan du addera sälta, syra och något fett eller krämigt för att få smakerna att gifta sig. Det gäller även för dig som vill ha ett kraftigare och strävare rödvin till. Om du steker eller grillar fisken och väljer smakrika tillbehör som rotfrukter och svamp undviker du att kombinationen blir besk och kärv.

  Hungry Wines Kadarka med ungsbakad lax och citron med Beurre Blanc, 4 portioner

  Vår Kadarka är ett mjukt och lätt, fruktdrivet vin som passar till en mängd maträtter. Till exempel ugnsbakad lax och citron med Beurre Blanc.

  • 500 g laxfilé (4 portionsbitar)
  • 1 citron
  • salt
  • peppar
  • en klick smör

  Sätt ugnen på 200 °C.
  Smöra en ugnsform och lägg i laxen. Krydda med salt och peppar och toppa med skivad citron.
  Tillaga i ugn tills fiskens innertemperatur är 56 °C. 

  Beurre Blanc

  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1 dl neutralt, ej ekfatslagrat vitt vin
  • 250 gram smör
  • salt
  • vitpeppar
  • en skvätt citronsaft

  Hacka schalottenlöken fint.
  Blanda löken med vinäger och vitt vin i en kastrull och koka ihop till hälften av mängden.
  Sila bort löken.
  Sätt tillbaka kastrullen på medelvärme och klicka i smör som du rör i under kraftig vispning. Då reder sig smöret till en fin slät smörsås.
  Ta av från värmen och smaka av med salt och lite vitpeppar och en skvätt citronsaft. Smaka av.

  Servera lax och Beurre Blanc med kokt amandinepotatis samt ugnsbakade grönsaker. Häll upp ett glas Hungry Wines Kadarka och njut!

  Hungry Wines Kadarka 2017 är ett elegant och fruktdrivet vin med smak av solmogna körsbär, röda bär och en hint av paprika och vanilj. Vinet finns att beställa till ditt Systembolag här.

 • Biodynamiskt vin – filosofi, praktik och dagens viner

  Biodynamiskt vin är odlat enligt den biodynamiska läran som bygger på antroposofen Rudolf Steiners tankar om jordbruk. Den biodynamiska läran har mycket gemensamt med ekologiskt jordbruk, men tar det ett steg längre. 

  Filosofi

  Biodynamiska odlare ser jordbruket ur ett holistiskt synsätt där allting samverkar och läran går ut på att ge jorden kraft på ett naturligt vis. Man använder sig av de egenskaper olika växter och plantor har för att stärka vinrankorna och på så sätt ge dem ett eget skydd mot sjukdomar. En biodynamisk vinbonde förutspår framtiden och därför kan hon eller han förebygga sjukdomar istället för att behandla dem i efterhand.

  Antroposoferna

  1913 bildade några lärjungar kring den österrikiske filosofen Rudolf Steiner antroposofin. Den går ut på att förena naturvetenskap och humaniora, eller natur och kultur. I början av 1920-talet höll Rudolf Steiner ett antal seminarier om jordbruk och ur dem uppstod den biodynamiska odlingen.

  Praktik

  Biodynamiskt jordbruk strävar efter ett självförsörjande ekologiskt jordbruk. Målsättningen med jordbruket är att bygga upp fullständiga mikrokretslopp och att stärka ekosystemen i jorden. Därför är kompostering och vallodling två viktiga metoder.

  Det holistiska synsättet är grundläggande för det biodynamiska jordbruket. Gården ses som en enhet där växter, djur och jordmån samverkar.

  De åtta preparaten och ritualerna

  Det som praktiskt skiljer biodynamisk odling från ekologisk odling är främst de åtta preparat som används istället för konstgödsel. Enligt Steiner gör de åtta preparaten så att kosmiska krafter påverkar jord och växter. Det ger växterna vitalitet, förnimmelseförmåga, kraft, förnuft och mognad. 

  De flesta preparaten är växter som tillreds eller komposteras i kohorn eller andra djurdelar. Preparaten tillsätts i små mängder i det gödsel som sedan används i jordbruket. 


  De åtta preparaten är:

  • Humus (tillverkas av kogödsel) 
  • Kisel 
  • Rölleka
  • Kamomill
  • Brännässla
  • Ekbark
  • Maskros
  • Vänderot

   

  Steiner menar att preparaten fyller olika funktioner både var för sig och i kombination. Rölleka, kamomill och brännässla i kombination skapar till exempel en hemlig alkemi där grundämnena kalium och kalcium omvandlas till kväve i komposthögar.

  Recepten för tillverkning, tillredning och användning av de åtta preparaten innehåller många moment med rituella inslag.

  Den biodynamiska planterings- och såningskalendern

  Ett icke-obligatoriskt moment inom den biodynamiska läran är planterings- och såningskalendern som delar in dagarna i fyra kategorier:

  • Rotdagar 
  • Blomdagar
  • Bladdagar
  • Fruktdagar

  Biodynamiker menar att olika sorters dagar passar för olika sorters arbete. Genom att så, skörda, plöja, plantera på rätt dagar utnyttjar och stimulerar man växtkraften och hälsan i plantorna.

  Vilka egenskaper dagarna har bestäms i en kalender som beskriver månens och planeternas positioner i förhållande till fasta stjärnkonstellationer och relationerna mellan planeterna. 

  Biodynamiskt vin idag

  Vissa biodynamiska principer kan framstå som underliga och vidskepliga medan andra är mer logiska. 

  Långt ifrån alla biodynamiska odlare är antroposofer. Vinbönder är ofta pragmatiska och använder sig av de delar av läran som de tycker har effekt. Man behöver inte vara antroposof för att se fördelar med biodynamisk odling, som att förebygga istället för att behandla, samt att ha så lite tillsatser i vinet som möjligt.

  Gemensamt för alla biodynamiska viner är att de är ekologiskt odlade, men de behöver inte ha en separat ekologisk certifiering. Biodynamiskt odlade produkter certifieras av Demeter.

  Vill du prova ett biodynamiskt vin? Vi har biodynamiska Wassmann Cabernet Franc i sortimentet och det kan hittas på Systembolaget här.

  biodynamiskt vin

  biodynamiskt vin