Hanna Bränfeldt i Hannas trendspaning

Hanna Bränfeldt

Idag har vi vänt på steken och det är dags för Hannas trendspaning med Hanna Bränfeldt själv! Du får reda på vad Hanna skulle vara om hon vore ett vin och vart hon vill resa efter pandemin.

Vilket är ditt första vinminne?

Först och främst så har jag alltid varit i en sfär där vin har varit viktigt. Jag var på min första vinprovning när jag var ett halvår gammal även om jag då mest låg på en filt och sov när mina föräldrar provade vin. Vin var associerat med något trevligt. Första gången som jag egentligen insåg att jag var intresserad av vin var när jag bodde i Frankrike. Då hade jag en vinhandlare som tog sig an mig och mina kompisar. Varje gång vi kom in i butiken fick vi två glas i näven och så frågade han “Vilket vin är lagrat på ek och vilket är inte det?” eller “Vilket vin smakar mörka bär och vilket smakar röda bär?”. Det gjorde att jag började tänka vin och att jag ville lära mig mer.

Var det då du kom på att du ville ge dig in i vinbranschen?

Ja, det var det. Jag tänkte att jag inte kunde åka tillbaka till Sverige och fortsätta plugga till civilingenjör och bli forskare. Redan då tänkte att jag ville jobba med vin och jag bytte bana när jag var 23.

Vad är ett kvalitetsvin för dig?

Det är en svår fråga – det kan vara antingen en upplevelse eller en vetenskap. Jag är nog mer inne på att det är en upplevelse. Det är så mycket mer som spelar in än det som är mätbart. Jag tror inte att en vinprovare kan prova ett vin och säga att det är precis så här bra två dagar i rad ens. Det är så mycket mer som spelar in. Till exempel vem man dricker med, vad man är på för humör och kanske till och med vad man lyssnar på för musik.

Om du vore ett vin, vad vore du då?

Man vill ju gärna vara en Champagne som alla tycker om och som är lätt att ta till sig. Jag flyttar mig tillbaka till Frankrike och Roussillon där jag bodde och till Rivesaltes Ambré. Det är ett dessertvin som är lite kryddigt och sött och om man älskar det så älskar man det. 

Du har fått ett ungerskt vin framför dig. Hur skulle du beskriva Elsie och vad skulle du äta till?

Jag känner ju till det här vinet och har smakat på det förr. Det är mycket röda, mörka bär, och en viss örtighet – det är något grönt där. Jag känner ekfat, men inte så maffigt och vulgärt utan mer eleganta toner. Det är en fin strävhet och även fin syra som jag tänker skulle möta en köttbit väldigt bra. Jag tror att det skulle passa fint med något grillat eller vilt, kanske med något krämigt tillbehör.

Vad tror du om Ungern som ursprung?

Jag tycker att det är häftigt och tror att det finns mer och mer intresse för vin som har lite ovanligare ursprung. Det är inte bara Frankrike och Italien som gäller även om det också är trevligt så klart.

Vilken region är hetast just nu?

Jag vill ändå dels slå ett slag för Ungern och omgivande länder. Dessutom tycker jag att Spanien är spännande. Det finns viner där som är både klassiska och nyskapande. (PS. Det kan vara så att jag är lite insnöad på regionerna vi jobbar med just nu).

Om vi inte vore i en pandemi och vi kunde resa, vart skulle du åka då?

Först skulle jag åka och hälsa på våra producenter i Ungern. Sen skulle jag vilja åka till USA på roadtrip nu när det är ny president och nya tider där. Jag har ingen speciell region jag skulle vilja besöka men jag skulle gärna hälsa på min kompis i Washington och besöka vingårdar där.

Hur tror du att Corona påverkar vinbranschen?

Jag tror att vi kommer se att många mindre importörer och restauranger kommer ha det svårt att klara pandemin. Framförallt mindre importörer som riktar in sig på restaurangbranschen. Jag tror att större aktörer kommer spela större roll ett tag. Sen tror jag att det kommer hämta sig ganska snabbt och att det finns många vinintresserade som kanske kan ta en ny plats i vinbranschen.

Vad tror du kommer vara ditt favoritvin om fem år?

Det är ju jättesvårt. Jag tror att jag fortfarande kommer gilla ett ganska slankt rödvin, med bra syra och eleganta tanniner. Förmodligen något franskt, jag är ju frankofil. Jag kommer alltid ha kvar Languedoc-Roussillon som favorit, det är ju hemma för mig.

Hur skulle du rekommendera någon som är nyfiken på vin att komma igång med sitt intresse?

Jag tror att man ska skaffa sig en ciceron! Någon som kan vin som är beredd att lära ut mer. Det var så jag kom på att jag vill göra det här. Det kan vara någon kompis som vet lite mer eller så kan man följa en podd eller gå på videoprovningar eller så småningom provningar på restaurang. 

Vill du prova vinet Hanna Bränfeldt pratar om? Du hittar Hungry Wines Elsie på Systembolaget här.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *