Rött vin till kyckling – vilken tillagning passar till ditt favoritvin

vin till kyckling

Vilket rött vin passar bra till kyckling? Kyckling är mångas favorit, både till vardags och till fest. Kyckling är ett magert vitt kött som kan passa till många sorters vin beroende på hur du tillagar och kombinerar det. Till kyckling går det ofta bra med både rött och vitt vin. Helst ska det vara ett lätt, elegant rödvin eller ett fylligt vitt vin med frisk syra. Här har vi listat fyra vintyper och vad du kan laga till.

Lätt och elegant rödvin

Rött vin till kyckling är en bra kombination om du tänker på hur kycklingen tillagas och vad du serverar för tillbehör. Om du ska njuta av en gräddig och mild kycklingrätt passar ett mjukt och bärigt rödvin bra. Vinet får gärna ha en frisk syra som bryter av fint mot det krämiga. Ett traditionellt vin som burgundisk Pinot Noir matchar fint, eller varför inte en ungersk Kadarka

rödvin kyckling

Prova gärna Hungry Wines Kadarka med en Caesarsallad (vårt goda recept här). Vinet hittar du här.

Fruktigt och mustigt rödvin

Grillad kyckling är smakrik och då kan ett fruktigt och lite kraftigare rött vin vara gott till. Som alltid när man kombinerar mat och vin ska smakerna mötas på lika villkor. Ju mer kryddor och smak i rätten desto smakrikare vin, men akta dig för ett alltför kraftfullt vin då det kan ta över anrättningen. 

Prova gärna Hungry Wines Elsie med grillad kyckling. Vinet hittar du här.

Fylligt vitt vin

För dig som föredrar vitt vin så funkar det i många fall lika bra som ett rött till kyckling. Ju kraftigare maträtt desto fylligare vitt vin ska du välja. Även här vill du ha en frisk syra i vinet om rätten är krämig. 

Prova gärna en Chardonnay med Coq au vin.

Halvtorrt vitt vin

Många är rädda för att matcha sin mat med ett sötare vin, men det finns egentligen ingen anledning till den oron. Till en kryddstark kycklingrätt finns det egentligen bara ett sätt att få vinet att möta matens hetta – välj ett vitt vin med viss sötma. Smaka och vi lovar att du inte kommer att bli besviken.

Prova gärna en aromatisk Gewurztraminer med viss restsötma med en kryddig currygryta.

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *