Kalorier och antioxidanter – så påverkar vin din hälsa

kalorier

Det talas mycket om dolda sockerbomber när man talar om viner och många funderar över kalorier i vin. Socker är en smakförhöjare och något som kan rädda viner av sämre kvalitet. Naturligt socker i sig är inte enbart dåligt utan en naturlig del av en balanserad kost.

Antal kalorier i vin

  • 1 g socker = 4 kcal
  • 1 g alkohol = 7 kcal

Ett vanligt torrt vin som inte kommer i box innehåller sällan mer än 3 g socker/liter. Med en alkoholhalt på 12 % vol. innebär det att ett glas vin på 15 cl innehåller ca 115 kcal, varav ca 2 kcal kommer från sockret och 105 kcal från alkoholen. De flesta kalorierna i ett glas vin kommer alltså från alkoholen.

Fördelar med vin

Vin innehåller kalorier men det finns även fördelar med vin. Att vin skulle vara hälsosamt är i många fall ett kontroversiellt ämne. Att överdriven konsumtion leder till problem är välkänt men faktum är att ett måttligt och regelbundet intag av vin främjar ditt välmående på flera sätt.

Studier från många separata folkgrupper avslöjar att människor som har för vana att dricka måttliga mängder vin har betydligt lägre risk för dödliga hjärt-kärlsjukdomar. Detta är jämfört med människor som inte dricker, samt människor som dricker för mycket. Det är ett fenomen som kallas för “den franska paradoxen”.

Forskning har kunnat visa att vissa molekyler i druvor förändrar cellens metabolism och signalsystem på ett sätt som stämmer överens rent mekaniskt med att minska hjärt-kärlsjukdomar. Detta gäller även för de druvor som därefter har blivit till vin.

Vindruvor innehåller, utöver det socker som sedan omvandlas till alkohol i det färdiga vinet, en mängd vitaminer, mineraler och antioxidanter. Att frukt och grönsaker är nyttigt är inte så värst kontroversiellt, men faktum är att rödvin är en mer gynnsam miljö för dessa ämnen än frukt och grönt. Det innebär alltså att även den färdiga produkten – vinet, innehåller en betydande andel antioxidanter.

Antioxidanter är molekyler som skyddar kroppens celler från oxidation av våra celler. Som exempel på vad oxidation är kan vi jämföra med vad som händer när en järnbit ligger i vatten och utsätts för syre. Järnmolekylerna omvandlas till järnoxid, det vill säga rost. Vi vill inte att våra celler ska mutera och som följd till exempel riskera att omvandlas till cancerceller. Antioxidanter är alltså kroppens naturliga rostskydd.

Det handlar om balans

För de allra flesta är hälsa att må bra i sig själv och i sin kropp. Varför det handlar om att hitta en balans mellan det goda och det onda, mellan njutning och för många kalorier. Passa gärna på att välja ett vin som är snällt mot både dig och naturen. Många väljer idag att köpa hållbart producerad mat, gärna från en bonde man känner till. På samma sätt blir det allt mer vanligt att välja viner, annars kan en certifiering hjälpa till.

Har du svårt att navigera mellan olika hållbara alternativ och certifieringar? Läs vår guide om naturvin, biodynamiskt och ekologiskt vin.

Läs mer om den franska paradoxen här


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *