Naturvin, biodynamiskt eller ekologiskt vin – en jämförelse

Naturvin

Det finns många funderingar kring naturvin, ekologiska och biodynamiska viner. För att göra det lite lättare att förstå har vi gjort en jämförelse mellan de olika metoderna.

Ekologiskt vin

Ekologisk vinodling har som princip att man bara ska använda naturliga produkter i vingården. Det innebär till exempel att man inte får använda några syntetiska ämnen. Syntetiska ämnen är framställda av oss människor och existerar inte naturligt. Det innebär att man får inte använda konstgödsel, syntetiska bekämpningsmedel eller genmodifierade produkter. Däremot får man använda vissa ämnen som finns i naturen såsom koppar och svavel, för att bekämpa svampangrepp.

Det finns regler för vad de ekologiska odlarna får lov att tillsätta jorden för att ge den näring, samt hur de kan bekämpa skadedjur och sjukdomar. Istället för konstgödsel använder de naturgödsel. De får använda produkter baserade på vissa växter, plantor och mikroorganismer.

Dessutom får man använda färre tillsatser i vinkällaren.

Ekologiskt jordbruk är en officiell EU-certifiering. Samma regler gäller för alla som väljer att sälja sina produkter med ekologisk märkning i EU.

Biodynamiskt vin

Biodynamisk odling bygger på antroposofen Rudolf Steiners lära från 1920-talet. Man ser det ur ett holistiskt synsätt där allting samverkar och läran går ut på att ge jorden kraft på ett naturligt vis. Den biodynamiska läran har mycket gemensamt med ekologi, men tar det ett steg längre. Man använder sig av de egenskaper olika växter och plantor har för att stärka vinrankorna och på så sätt ge dem ett eget skydd mot sjukdomar. En biodynamisk vinbonde förutspår framtiden och därför kan hon eller han förebygga sjukdomar istället för att behandla dem i efterhand.

Man följer månens mönster och rörelse och gräver ner ett kohor med homeopatiska preparat i jorden.

Vissa biodynamiska principer kan framstå som hokus pokus medan andra är mer logiska. Man behöver dock inte vara antroposof för att se fördelar med biodynamisk odling. Som att förebygga istället för att behandla, samt så lite tillsatser i vinet som möjligt..

Certifieringen för biodynamiska produkter heter Demeter.

Naturvin

Den första principen för naturvin är att det ska vara så lite intervention som möjligt bakom en flaska vin. Detta gäller både i vingården och i vinkällaren. Det innebär till exempel att man endast tillsätter svavel vid buteljering och då i små mänger (max 30-50 mg/l), eller inte tillsätter något svavel alls.

Ofta sägs naturvin gå tillbaka till hur vin gjordes förr, men det är ett omdebatterat ämne. Många av de metoder som man undviker i naturvin har använts av vinmakare i hundratals år.

Det finns ingen officiell certifiering för ett naturvin, men det finns privata certifieringar som man kan ansluta sig till. Till exempel VinNatur i Italien och Vin Méthode Nature i Frankrike.

Likheter mellan naturvin, biodynamiskt och ekologiskt vin

Det finns givetvis vissa beröringspunkter för  hur man arbetar i vingården som gäller allt vin:

  • Att man sedan vinlusens framfart i mitten av 1800-talet ympar europeiska druvsorter på amerikanska rotstockar för att de ska kunna överleva.
  • Vinbonden väljer noggrant var rankan ska planteras med hänsyn till jordmån, solexponering och övriga yttre omständigheter.
  • Vinrankan beskärs årligen för att inte ge för stor skörd.
  • Högkvalitativa druvor väljs ut för hand av erfarna vinarbetare.

Arbetet fortsätter i vinkällaren och man kan givetvis fortsätta beskrivningen om arbetet som ligger bakom en flaska vin. Men redan nu kan vi konstatera att det är ett hantverk. Detta gäller såväl naturvin som biodynamiskt och ekologiskt vin.

Vill du lära dig mer om hur ett vin blir till – från jord till bord? Läs mer här.

 

Vi har för närvarande ett biodynamiskt samt ett ekologiskt vin i sortimentet. Dessa finns i utvalda butiker (systembolagets tillfälliga sortiment):

Wassmann Cabernet Franc (biodynamiskt) länk till systembolaget

Cuvée Tandem 2016, Jean Louis Vera (ekologiskt) länk till systembolaget

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *