Trendspaning med Peter Bennysson

Carlos Norlén

Vi hade nöjet att träffa Peter Bennysson från 19glas i Gamla stan för Hannas trendspaning. Vi diskuterade allt från hur han kom in i branschen till hur framtiden ser ut.

Vad är ditt första vinminne?

– Det är nog inte så angenämt i egentlig mening. Det är nog hemgjort vin av maskrosor.

Anledningen till att Peter hamnade i vinbranschen kommer från extraarbete i hans ungdom. Han tyckte helt enkelt att det såg roligast ut att vara nära gästerna och så känns det fortfarande för honom.

Vad är kvalitetsvin för dig?

– Ett vin som har fått chansen att visa vinrankans härlighet, växtplatsens unikitet och druvans karaktär. Så lite manipulerat som möjligt.

Hur viktig är certifiering?

– Det hjälper ju till att hitta, och förstås, att hitta rätt vin. Det är svårt att hitta rätt vin eftersom att inte innehållsdeklaration krävs så man får ju lita till dem som man lärt känna som importörer eller vinproducenter.

Peter tycker att framtiden ser mörk ut eftersom vinodlingar drabbas av förhöjda temperaturer. Även om det finns de som kan gynnas av klimatförändringarna, som Champagnemakare med norrlägen, kommer det vara så mycket värre för andra. I Kalifornien jobbar vinmakare och vinproducenter ständigt mot de problem som värmen för med sig, som till exempel den ökade risken för bränder.

– Klimatförändringarna kommer vara utan pardon. Det kommer att sluta med förskräckelse om vi inte lyckas förändra vårt sätt att handskas med detta.

Vad tror du är ditt favoritvin fem år?

– Något är framställt naturligt som beskriver växtplatsens unikitet, druvans karaktär och året som gått. Det kan egentligen vara på vilket som helst.

Vad är det mest överskattade respektive underskattade vinet?

Stora bordeauxviner. Naturliga viner.

Vilket är den coolaste vinregionen just nu?

– Kanske där man lyckas göra vin på naturligt sätt där man inte kunnat tidigare. Kan vara varsomhelst i världen Där man slår ifrån den industriella framställningen. Där man brukar jorden på ett hållbart sätt.

Har du varit i Ungern?

– I Ungern har jag varit. Ungern är ju ett land som har haft och har sina politiska problem, som har gjort att vintillverkningen har haft sina upp- och nedgångar. Det man kan hoppas på är dem som aldrig hade råd att använda gift och konstgödsel. Och unga vinmakare som har tagit ideer från andra som gör naturliga viner. Det är den förhoppning jag hyser om Ungern. Mycket vin som jag har provat från den delen av världen ger mig stort hopp, om det nu kan kallas stort – men hopp i alla fall.

Hannas trendspaning spanar vidare!

Lästips: Hannas trendspaning med Amalia Gonzalez Stöckel.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *