Sofia Ander i Hannas trendspaning

Sofia Ander

Vi har träffat vinskribenten och sommelieren Sofia Ander och fått höra om hur hon tycker att vinbranschen har tacklat coronakrisen och vilka trender hon ser. I vanliga fall skriver hon om vin i DinVinguide och Nya Wermlandstidningen. 

Hur kom du på att du ville ge dig in i vinbranschen?

Det var Spanien som lockade. För en massa år sedan när jag läste spanska i Barcelona lockade även utelivet. Det var en stor del av studierna och då upptäckte jag vin och att det är spännande och gott. När jag kom tillbaka till Sverige gick jag med i några vinklubbar, bland annat Munskänkarna. Jag kände att vin var mer än en hobby och att jag faktiskt ville göra något mer. Det ledde mig till Vinkällan där jag läste till sommelier och sedan har det rullat på. 

Vad är ett kvalitetsvin för dig?

Det är inte bara prisfaktorn tycker jag. Det ska smaka av sitt ursprung och att ha en kvalitet vare sig det kostar 59 kr eller 200-300 kr. Jag ska bli glad av att dricka vinet och vill att det förmedlar något.

Om du vore ett vin, vad vore du då?

Ett vitt vin om man kollar på mitt hårfärg och så. Kanske lite blygsam i början och sen blommar det ut. Något som är försynt i början som behöver lagras lite och sen har det också ett bett på slutet. Jag kan nog vara lite bitsk så där – i alla fall om man frågar min man. Kanske en Nebbiolo, något lite smygande försiktigt med bett.

Du har fått ett ungerskt vin framför dig. Hur skulle du beskriva Kadarka och vad skulle du äta till?

Det här är ett sånt vin som man blir glad av. Det har ju väldigt härliga syror, massa goda röda bär och är väldigt piggt och livligt. Det är också ett kvalitetsvin eftersom att det har något att berätta. Vinet smakar mycket av sitt både ursprung och sin druva som är lite lättare men ändå har bra karaktär. Jag tycker att det här är jättefräscht och gott. Trendigt i stilen då det är lite svalare och väldigt matvänligt.

Ungern har ju mycket rustik mat men det kan vara gott med någon god korv och grillade grönsaker till, lite mer åt somriga hållet. Om man ska titta på vad som är gott nu så kanske bara en klassisk ugnsgrillad kyckling med lite rotfrukter till – det behöver inte vara så mycket krångel.

Vad tror du om Ungern som ursprung?

Det har ju varit på gång länge liksom många andra av de andra före detta öststaterna och Ungern är väl det som är mest på frammarsch där. Det tycker jag man ser på Systembolagets hyllor. Ofta är det ju vitt. Det är torr Furmint som lagt grunden. Det är en bra start men det vore roligt att se mer av den röda sidan och det tror jag att vi kommer göra. Risken är att det blir för dyrt för många konsumenter men jag tror att det har potential.

Vilken region är hetast just nu?

Då får vi återgå till när vi pratade om Nebbiolo. Det känns fortfarande som att Piemonte är väldigt starkt liksom Italien överlag. Om vi kollar på restaurangbranschen och vad som händer där är det mycket tyskklingande överhuvudtaget och även åt öststatshållet. Jag tror att vi kommer se mer av Tyskland, Österrike och gärna Ungern. Kanske inte de allra mest klassiska länderna utan även länder som Slovenien.

Hur tror du att Corona påverkar vinbranschen?

Det är nedstängningar överallt och väldigt mycket inställda vinmässor och sånt. Samtidigt har alla varit snabba att ställa om, för vin måste ju fortfarande produceras och säljas. Det blir ju mer det digitala hållet med zoomprovningar och möten online. Det tror jag att vi kommer se fortsatt också. Vi kanske inte behöver göra resor världen runt för att mötas hela tiden, det går att ses via skärmen ändå. Sen är det riktiga mötet viktigt, jag längtar själv efter att åka till vingårdar och träffa vinmakare. Jag är imponerad av hur vinbranschen kämpar på och hittar nya sätt. 

Det är tufft för restauranger som får kämpa med nedstängningar och ändrade öppettider. Det hoppas jag att det blir förändringar på snart så att de kan få fortleva också för det är en så viktig del av vår kultur. 

Om vi inte vore i en pandemi och vi kunde resa, vart skulle du åka då?

Det är en lång lista. Vid den här årstiden skulle man vilja åka någonstans där det är lite varmare så gärna till Kalifornien. Jag väldigt stor förkärlek för Italien så dit längtar jag alltid, till vilken region som helst nästan. Jag har fastnat lite för maten och vinet i södra italien så kanske Kampanien.

Vad tror du kommer vara ditt favoritvin om fem år?

Jag önskar att jag hade en spåkula. Jag tycker alltid att det är väldigt kul att prova nya saker även om jag inte är en sån som springer efter trender eller det allra senaste men jag vill gärna prova nya druvor som är återupptäckta. Det är spännande när man förvaltar sånt i vinregioner. För mig kommer det kanske vara en lite undangömd druva som jag upptäcker och tycker är kul. Jag har till exempel inte varit på Santorini och tycker att Assyrtiko är jättegott och det tycker jag skulle vara kul att upptäcka mer av. 

Överlag dricker jag lite mer vitt även om det är mycket snö och kallt ute. En vitvinstrend har jag sett hemma och i hela världen och det kan nog fortsätta vara vita viner som gäller. Vad exakt kan jag inte säga men ett vitt med mycket syra, något friskt och uppiggande. 

Hur skulle du rekommendera någon som är nyfiken på vin att komma igång med sitt intresse?

Man kan gå med i lite olika vinklubbar som Munskänkarna. Nu är allt lite svårt med provningar men man kan göra mycket online genom liveprovningar. Det är ganska lättsamt och kul och man kan ställa frågor och även om det inte finns några dumma frågor kan man vara lite gömd bakom skärmen. Det kan vara en bra början på det digitala sättet, också läsa mer på vinsajter såklart för att få lite kunskap.

Vill du prova vinet Sofia Ander provar? Du hittar Hungry Wines Kadarka på Systembolaget här.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *