Vegetarisk mat och rödvin – få det att fungera

Vegetarisk mat och rödvin

Vegetarisk mat och rödvin, hur ska man tänka? Idag väljer många att äta mer vegetariskt. Då är det lätt att tänka att måltiden måste ackompanjeras av ett vitt vin men det finns knep för att göra din rätt mer rödvinsvänlig. Här går vi igenom hur du tänker när du komponerar din måltid.

När du kombinerar mat och vin är det två saker som är lite extra viktiga att tänka på. Dels att möta kraften i maten med lika kraft och fyllighet i vinet, och dels hur grundsmakerna samspelar.

Smakintensitet

Eftersom vegetariska råvaror inte är lika kraftiga som exempelvis viltkött, är riktigt kraftfulla röda viner sällan en klockren matchning. Många gånger kan proteiner i vegetarisk mat ha lika hög proteinhalt men de är inte lika intensiva i smaken. Givetvis innebär inte det att vegetariskt och vegansk mat inte kan ha hög smakintensitet – det gäller att jobba med kryddningen. Om du vill dricka ett fylligt rödvin ska du försöka skapa mustig smak på måltiden. Det gäller vare sig det är en kött- eller vegogryta.

Grundsmaker

En annan viktig sak att tänka på är hur grundsmaker påverkar varandra. Ibland kan vegetarisk mat ha en tydlig beska eller smaka mycket umami och då kommer ett alltför strävt vin att upplevas som beskt och det kan till och med ha få en otrevlig metallisk smak. Det kan man undvika genom att tillföra sälta och/eller syrlighet till maträtten. 

Vissa grönsaker innehåller mycket oxalsyra (exempelvis sparris och spenat) som också kan ge en obehaglig bismak tillsammans med vinet. Även här löser man det med sälta och/eller syrlighet.

Om maten har tydlig sötma ska man även ha ett vin med restsötma och på samma sätt möter man en syrlig rätt med ett vin med frisk syra. 

Tips och trix

Känns det svårt att hålla koll på alla regler? Det finns ingredienser som funkar som smakbryggor mellan maten och vinet. Prova att addera nötter, smör, olivolja, ost eller grädde i rätten!

Prova gärna vårt goda rödvin Hungry Wines Kadarka till vegetarisk mat. Ett lätt och friskt rödvin vars mjuka tanniner passar utmärkt till exempelvis vegetarisk mat. Vinet hittar du här.

Fler guider

Rött vin till fisk – så komponerar du en måltid

Rött vin till kött – så här tänker du

Vin till kyckling – vilken tillagning passar till ditt favoritvin

 

, , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *