Vin till midsommar?


En av mina absoluta favorithögtider MIDSOMMAR nalkas och den stora frågan; vad för vin passar till?

Midsommar präglas starkt av våra svenska favoriter som sill, potatis och köttbullar och till det gärna massvis av öl och snaps och jordgubbstårta. Men om man vill ha vin då?

Jag inleder gärna midsommar med lite trevligt lager eller svensk jordgubbssaft under de traditionsenliga lekarna, när det så blir dags för midsommarbordet vill jag gärna komplettera med vin. Dricker du nubbe/snaps till sillen är öl fortfarande kanske att föredra till att börja med, och gärna mellanöl/hof då det brukar bli en lång dag och man vill orka dansa tills solen går ned.

Jag föreslår vår friska, krispiga Furmint 2016 till oliver och snacks innan man sätter sig till bords:

Detta vin kan man med fördel fortsätta med till sillen, men försök att undvika de sötare sillrörorna, då dessa kan göra att vinet smakar lite surare. (Sill är svårt, då den både har sälta, sötma, syra och umami, varför vissa viner, t.ex. sträva rödviner och eleganta vita bourgogne-viner blir helt fel). Till en stor del av midsommarbordet, inte minst potatis, sallad och fisk passar Furmint 2016 utmärkt!

Vill du ha ett lite matigare vin till laxen och köttbullarna, rekommenderar jag vår Furmint Zephyr eller Furmint Barrique, dessa är lite fylligare och fungerar utmärkt till mer smakrikt, ljusare kött, Zephyr särskilt bra till sallader (varför inte en grekisk?) då dess goda syra klarar av en vinägerdressing utan problem.

Om ni grillar, rekommenderar jag särskilt Furmint Barrique 2011, som är fantastiskt gott till goda korvar, majs, halloumi och t.om. hamburgare!

Föredrar du rött till köttbullarna, osten och potatissalladen utan att få ont i huvudet som man ibland kan få av ett kraftigare vin, rekommenderar jag vårt lätta, men fylliga, fruktiga och lite kryddiga Kadarka.

Till tårta eller glass med sommarbär, rekommenderar jag till sist självklart vårt smaskiga dessertvin The Golden Cuvée lite kylt för att runda av; du kommer inte ångra dig!

GLAD MIDSOMMAR!

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *