Resa till Tokaji för att träffa Hungry Wines samarbetspartners

Lovisa Mörner i Tokaji

Resa till Mád, Tokaji för Hungry Wines
Resa till Mád, Tokaji, för Hungry Wines

I somras var det dags att åka och besöka mina partners i Tokaji i Ungern igen och det såg jag mycket fram emot. Det bästa med mitt jobb är nog att få chansen att åka till dessa fantastiska vinregioner där du skapar personliga kontakter och smakar riktigt mycket bra vin.

Tállya hos Szóló winery, Tokaji

Hemma hos Tamás och provar viner från hans familjs lilla, men desto modernare vingård Szóló. Glad att vara i Tokaji igen :).

Vi undersöker “vin-sten” som bildats i detta rosé från 2015. Ett vin som bara blivit bättre med åren, till skillnad från många andra enklare rosé. Vinsten kan bildas när vinflaskan inte blivit kylbehandlad och betyder inte att det är något fel på vinet, det är bara ett skönhetsfel.

Besök på Szent Benedek winery i den pittoreska byn Tállya i Tokaji, som idag levererar två viner till Hungry Wines. Här provade vi bl.a. torra, lagrade viner från 2009 som fått stå öppnade en vecka och fortfarande håller kvalitén, Furmint 2013 som inte är klar ännu, samt ett sött vin – Szamorodni.

Lunch utanför Mad, Tokaji

Du blir hungrig av att prova vin! Lunch i Mád med Ádám Joszef, vinmakare på Szent Benedek och István Dorogi från Dorogi Brothers. I mitt tidigare inlägg från april i år kan du se fina bilder från dessa vingårdar och István Dorogi själv.
Lunch utanför Mad, Tokaji
Lunch precis utanför den berömda vinbyn Mád i Tokaji bestående av oxkindsgryta med keso-gratinerad pastagratäng samt picklade gurkor, mycket ungerskt! Och smaskigt! Läs mer om två mycket trevliga restauranger du inte får missa i Mád här.

Till maten serverades Szepsy’s Furmint från 2009, ett lagrat och smakrikt vitt som passade fint till rätten, trots det mörka köttet.

Szepsy är en av pionjärerna när det gäller torra vita viner från Tokaji. Han började lagra Furmint och Hárslevelű med goda resultat. Även om han ursprungligen fokuserade på, och fortfarande tillverkar högklassiga söta viner;  Aszú, Tokaji Aszú Essencia och Essencia. Läs om skillnaden mellan de olika Tokaji-typiska vintyperna här.

Mád, Tokaji
Mád, Tokaji. Bild från morgonpromenaden över vinfälten och kullarna med utsikt över byn: magiskt!

Läs mer:

Vad är så speciellt med Tokaji?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *