Få saker känns så självklara som ett riktigt gott rött vin matchat med en lika god kötträtt i kalla januari. Därför bjuder vi idag på en guide till hur du bäst matchar ditt röda vin med olika typer av kött.
Anledningen till att kött ofta ackompanjeras av rött vin kommer från det röda vinets tillverkningsprocess. En skillnad i framställningen mellan rött och vitt vin är att rött vin jäser med druvans skal. I skalet finns en mängd olika ämnen som påverkar det färdiga vinet, däribland garvsyran, som också kallas för tanninerna. Dessutom lagras många röda viner på ekfat, en process som tillför vinet ytterligare tanniner. De sträva tanninerna upplevs mjukare och behagligare när det möter proteinerna som finns i kött.
Magert vs fett kött
Ett magrare kött vill ha ett vin med hög strävhet, som Hungry Wines Elsie, medan ett fetare kött kräver ett vin med högre syra, som vår Kadarka.
Tillbehören minst lika viktiga
Tänk på att alla komponenter i måltiden räknas! Du kan till exempel ändra en rätts karaktär genom att ha ett fett tillbehör till ditt magra kött. En sak du ska akta dig för är att matcha ett strävt vin med alltför kryddrik mat. Hettan gör att vinet upplevs som strävare, mer alkoholrikt samt att maten upplevs som ännu mer kryddstark.
Nötkött
När det gäller nötkött finns det både magrare köttbitar som ryggbiff, rostbiff eller oxfilé och fetare; till exempel högrev, entrecôte och bringa. Magrare nötkött passar bra tillsammans med medelfylliga röda viner med mycket smak. En italiensk Sangiovese samt Hungry Wines Elsie med druvblandningen Cabernet Franc, Kékfrankos, Merlot och Syrah är exempel på sådant vin. För de fetare nötbitarna krävs lite mer tanniner som fungerar balanserande och bra till fettet. Tänk kraftiga, smakrika viner baserade på Cabernet Sauvignon, exempelvis Bordeaux. Till köttfärsbiffar eller köttfärssås passar återigen ett medelfylligt vin från den första kategorin bättre – eftersom lättare/uppblandade kötträtter inte behöver mötas av strävhet på samma sätt.
Vilt
Vilt är både gott, magert och det mest miljövänliga kött vi kan äta. Det är dock svårt att generalisera valet av vin till vilt, då köttet skiljer sig stort mellan djurtyp, ålder på djuret och styckdetalj.
Ett kraftigare kött kräver normalt ett kraftigare vin och en indikator på det är hur mörkt det råa köttet är i färgen. Ju mörkare det är, desto kraftigare är råvaran. Det innebär att (äldre) djur av älg, hjort, rådjur, björn, tjäder och orre är ett mycket kraftigt kött medan vildsvin samt fåglar som fasan, gås, and och rapphöna är lättare. Till den första kategorin matchar du med fördel ett medelfylligt, smakrikt vin såsom Hungry Wines Elsie, och till det senare passar en elegant Pinot Noir liksom Hungry Wines Kadarka.
När det kommer till tillagning är grillning och stekning kraftigare än kokning och smakrika tillbehör kräver ett mer smakrikt vin. Se upp för sötma i maten från bär och frukter som harmoniserar väl till viltsmaken. Till dessa tillbehör behövs ett fruktigt eller bärigt vin och väldigt sträva röda viner som Bordeaux, kommer att upplevas ännu strävare. Välj endast feta och syrliga tillbehör när du vill dricka ett strävare vin
Lamm
Lammkött är fett, smakrikt och väldigt vinvänligt. Generellt passar ett fruktigt och smakrikt vin med hög syra väldigt bra men här kommer lite mer specialiserade tips: Till marinerade lammkotletter välj ett generöst, fruktigt och kryddigt rött vin till, exempelvis viner av den smakrika druvan Nebbiolo. Tänker du koka lammköttet är ett lättare och mjukare rödvin att föredra framför ett fylligt och strävt. Vårt tips till just lammgryta eller örtkryddat lamm är Hungry Wines Kadarka.
Fläskkött
Fläskkött är mångsidigt med mild smak. Det är lättare i konsistens och ljusare än nötkött. Köttet är magert även om många styckningsdetaljer har en fettkappa. Generellt passar därför fläskkött med fruktiga, smakrika viner som har en syra som tränger igenom köttet. Exempelviner är yngre Rioja på druvan Tempranillo, Côtes du Rhône på Grenache, generösare Beaujolais, Pinot Noir och Kadarka.
Fläskfilé
Fläskfilé är en saftig, men inte speciellt fet del av grisen. Den går att tillaga på en mängd olika sätt, exempelvis helstekt, späckad eller i ugn. Rött vin av det lättare och mjukare slaget är att föredra, såsom mjuka Hungry Wines Kadarka 2017 med mogna frukttoner.
Fläskkarré och revbensspjäll
Till grillad eller stekt fläskkarré och revbensspjäll passar ett medelfylligt rött vin. Det röda möter den lite brända stekytan på ett bra sätt. Här skulle vi därför välja Hungry Wines Elsie eller en italiensk Chianti. Ju mer söta och starka inslag i såsen, desto bättre passar fruktiga, generösa viner med balanserad strävhet, välj exempelvis en fruktig Kadarka eller Zinfandel.
Vill du prova våra viner?
Hungry Wines Elsie hittar du på Systembolaget här.
Hungry Wines Kadarka hittar du på systembolaget här.