Furmint, vad handlar det om egentligen?


Jag visste inte så mycket om Furmint själv innan jag först reste till Tokaj, vinregionen där druvan har sitt huvudsäte i Ungern, och var den är en nyckelingredient i det världskända söta vinet Aszú, som Louis XIV kallade “ett vin för kungar – kungen bland viner”. Detta var hela hundra år innan franska Sauternes steg till liknande berömmelse med sitt ädelrötade vin! Furmint har alltså hundratals år av tradition i Tokaj, men har bara de senaste 15 åren blivit återupptäckt av omvärlden och spridits över hela Ungern. 2016 planterades druvan i 20 regioner utav 22.

landscape_tokajJag får ofta frågan vilken druva Furmint är lik, och jag tror inte att det finns ett enkelt, rakt svar. Experter säger att den har struktur som en Chardonnay, fruktighet som Chenin Blanc och samma höga syra som Riesling.

Matt Walls, brittisk vinkonsult och författare; “Furmint har allt du kan önska i en druva; en sällsynt kombination av kraftfulla aromatiska toner, mineralitet, fyllighet och kropp. Den förtjänar att hållas i minst samma aktning som mer kända sorter som Pinot Gris, Chenin Blanc och Grüner Veltliner. “Så om du inte har upptäckt den ännu – börja drick Furmint “

Läs hela hans artikel här: http://www.timatkin.com/articles?511 

Matt tror också att Furmint är en av de mest mångsidiga vita druvor på planeten, bra till allt från mousserande vin till komplexa torra vita, till söta viner med lång livslängd (ofta blandad med Hársleveü och “gul Muscat”) tack vare sin höga syra och sockerhalt.

Sött Tokaji-vin var mycket populärt vid tiden för det Österrikisk-Ungerska Imperiet (1867-1918), när Furmints odlade område ökade  betydligt. Druvan kan fortfarande hittas i imperiets tidigare länder, till exempel i Österrike, Slovakien och Slovenien.

Furmint är en druva med hög syra som är fantastiskt bra på att uttrycka terroir (just detta kan liknas med Chardonnay). Vinerna har stor potential till att bli komplexa och koncentrerade. Karaktären är ofta delikat med päron/kvitten, kryddighet, blommigt och mineralitet, om jorden är rik på mineral som i Tokaj. Den höga syran gör att vinet har en stor lagringspotential.

Viner på Furmint hanterar allt från smakrika rätter av griskött, ost och charkuterie, till de mer kraftiga fiskrätterna. När den åldras, får vinet guld, koppar och bärnstensliknande-färger och nötiga, kryddiga smaker. Sötare stilar är rika och fluffiga, med komplex aprikos, marsipan och smaker av svart-té uppbackade av aromer som brunt socker och honung.

Tydligen var 2011 och 2015 exeptionella, harmoniska årgångar, och nu får vi snart se om inte 2016 blev lika bra!

Synonymer inkluderar: Mosler, Sipon (Slovenien), Moslovac (Serbien), Zapfner, Posip (Kroatien).

Matchningar till mat:

Hungry Wines Furmint Barrique 2009, an aged wine that has been matured in oak barrels 17 months
Furmint Barrique 2009, ett lagrad vin 17 månader på ekfat och sedan på flaska, som med sina åldrade toner av nötter, persika, något parfymerad och god fruktsyra är fantastisk till rökt skinka, lagrad ost, eller en en krämig carbonara.

Torra, olagrade furmint-viner: Kyckling, färska, grönsaksrätter, mozzarella och parma sallad (kan även fungera med fikon)

Ekade, lagrade furmint-viner – Smöriga rätter, anka och rostad gris, rökt skinka/charkuterier och ost

 Prova vår Furmint Barrique 2009 med vårt egna Utsökta recept på tryffelcarbonara lagad av Matbyrån,

och missa inte att prova Furmint Barrique 2011 till gris, inspireras av vårt Salsiccha recept!

Söta viner – En traditionell rekommendation är ungersk fruktkaka (lik den engelska) men sanninge är att de flesta desserter är utsökta matchningar, för att inte tala om starka, kraftiga blå/grön-mögelostar som roquefort – kan vara en drömmatch!

We föreslår självklart även att ni provar vår egna speciella treat till din favoritdessert; The Golden Cuvée – vinet har hittills aldrig gjort någon besviken.

Hungry Wines The Golden Cuvée med en ljuvlig granatäpple-pannacotta
Hungry Wines The Golden Cuvée med en ljuvlig granatäpple-pannacotta – en perfekt match.
,

3 responses to “Furmint, vad handlar det om egentligen?”

  1. […] Furmint är huvuddruvan i det världskända söta vinet Aszú, som Louis XIV kallade “ett vin för kungar – kungen bland viner”. Detta var hela hundra år innan det franska Sauternes uppnådde liknande berömmelse med sitt ädelrötade vin! Furmint har så hundratals år av tradition i Tokaji, men har bara sedan ca 15 år blivit återupptäckt av omvärlden och spridits över hela Ungern. Läs mer om viner på Furmint och vad de passar till.  […]

  2. […] Furmint är huvuddruvan i det världskända söta vinet Aszú, som Louis XIV kallade “ett vin för kungar – kungen bland viner”. Detta var hela hundra år innan det franska Sauternes uppnådde liknande berömmelse med sitt ädelrötade vin! Sött vin har så hundratals år av tradition i Tokaji, medan druvan Furmint bara sedan ca 17 år blivit återupptäckt av omvärlden som torrt vin och spridits över hela Ungern. Läs mer om viner på Furmint och vad de passar till.  […]

  3. […] Furmint är huvuddruvan i det världskända söta vinet Aszú, som Louis XIV kallade “ett vin för kungar – kungen bland viner”. Detta var hela hundra år innan det franska Sauternes uppnådde liknande berömmelse med sitt ädelrötade vin! Sött vin har så hundratals år av tradition i Tokaji, medan druvan Furmint bara sedan ca 17 år blivit återupptäckt av omvärlden som torrt vin och spridits över hela Ungern. Läs mer om viner på Furmint och vad de passar till.  […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *