Lovisas sous-vide tonfisk med sesam-nudelwok och Furmint Barrique

Tonfisk i sous-vide med nudelwok: Ingredienser

360-400g tonfiskfilé

glasnudlar (eller äggnudlar, enligt preferens)

>>>Wokmix - freestyla efter säsong! Förslag:<<<

2 stora morötter

1/2 palsternacka

1 näve hackad vitkål

1 röd paprika

1 liten bit ingefära

3 st jordärtskockor

2 vitlöksklyftor minimajs

1/2 broccolihuvud

1 tsk malen spiskummin

1 tsk curry

1 tsk chilipulver

sesamfrön

>>>Wasabimajonnäs:<<<

ca 1,5dl majonnäs

ca 2 msk wasabipaste (smaka av!)

skvätt citron

nypa havssalt

>>>Övrigt<<<

olivolja

sesamolja

soya

havssalt och svartpeppar

Information

60min

2 personer

Tips

 • Lägg till chilipulver/finhackad röd chili i woken samt sous-vide-marinaden för mer kryddhetta.
 • Hittar du inte bra tonfiskfilé? Byt ut tonfiskfilé till laxfilé av hög kvalitet för liknande resultat och samma vinmatchning.
 • Ett lagrat, smakrikt vitt vin med rund syra och utvecklade fruktaromer blir en bra match, vi rekommenderar Furmint Barrique 2009.
 • Likaså rekommenderar vi ett smakrikt rött vin som inte är för strävt eller tungt till något kryddig mat. Ett strävt vin kan kännas desto strävare och beskare till kryddig mat. Hungry Wines Kadarka 2017 med sin fruktighet och intensitet tycker vi passar perfekt.

Anvisningar

Sous-vide:ad tonfisk blev jag (Lovisa) först serverad på middag hos några vänner. Jag tyckte det var så fantastiskt gott att jag önskade mig en sous-vide i julklapp. Premiärrätten blev förstås just denna; sesam-tonfisk med nudelwok och wasabi-majonnäs.

Har du inte en sous-vide så prova att ugnsbaka fisken i ugnen med samma marinad på låg temperatur 45 min-1h för att till sist kort fräsa i pannan så att fisken får yta, precis som du gör i detta recept. Tonfisk kan bytas ut mot en fin lax, det provade jag själv dagen efter och det blev minst lika gott. En annan smakupplevelse. Fiskköttet faller isär när du skär och smälter i munnen, fantastiskt!

 

Tillaga tonfiskrätten så här:

 1. Gör wasabimajonnäsen: Blanda ihop ingredienserna och smaka av hur stark du vill ha den. Ställ i kylskåp tills vidare.
 2. Lägg tonfiskfilén i en ziplock-påse och häll på en skvätt olivolja eller sesamolja, en droppe honung, havssalt och färskmalen peppar (här kan du freestyla med fler kryddor). Smörj in fisken genom att krama runt ingredienserna i påsen.
 3. Värm sous-viden till 45 grader.
 4. Sätt i påsen med fisk och krama ut all luft innan du försluter den. Sätt timern på 40 min.
 5. Skala och hacka alla ingredienser i små bitar. Ingefära och eventuell vitlök i mindre, tunna bitar.
 6. Sätt på kokvatten till nudlarna.
 7. I första hand wokpanna och i andra hand stekpanna: Fräs alla ingredienser i rapsolja och rikligt med sesamolja, addera kryddorna. Fräs tills grönsakerna fått färg.
 8. Koka nudlarna i max 2 min.
 9. Häll över nudlarna i woken, häll på ytterligare sesamolja samt rikligt med soja. Addera några droppar honung och mer kryddor efter behag. Soja tillför rikligt med salt så se upp med saltet. När även nudlarna fått yta är woken klar.
 10. När sous-viden är klar: Stek tonfisken på hög värme i 20s på vardera sidan. Här kan du steka i marinaden, tillför endast sesamfrön! Pannan kan förvärmas i lite rapsolja.
 11. Servera wok och tonfisk med wasabi-majonnäsen och ett runt vitt vin med god fruktsyra och fruktsötma, Hungry Wines friska Kadarka 2017 samt lagrade Furmint Barrique tyckte vi blev utsökt!

Bon appetit!

OBS! Se till att tonfisken är hållbart fiskad, läs mer om MSC-märkning här. 

Sommelierens tips

 • Till tonfisk och lax rekommenderar vi ett fylligt vitt vin eller ett lättare rödvin med god fruktsyra. Dessa viner kan bryta ned fettet i fiskköttet samtidigt som det inte tar över fiskens fina smak med sin strävhet, alkohol eller kryddighet.
 • Ett lagrat, smakrikt vitt vin med rund syra och utvecklade fruktaromer blir en bra match, såsom Furmint Barrique 2009. Hellre ett fruktigt vin med restsötma än ett alltför torrt vin, som kan kännas smaklöst till kryddig mat. Fruktighet och sötma i vinet hjälper till att dämpa och runda av den starka känslan i munnen från maten.
 • Föredrar du rött rekommenderas ett elegant, smakrikt vin som inte är för strävt eller tungt till kryddig mat. Ett strävt vin kan kännas desto strävare och beskare till kryddig mat då tanninerna och alkoholen ökar känslan av hetta från maten. Hungry Wines Kadarka 2017 med sin fruktighet och intensitet tycker vi passar perfekt.

Lovisa lagar tonfisk i sous-vide, nudelwok och wasabimajonnäs

Hungry Wines tonfisk med nudelwok
Hungry Wines tonfisk med nudelwok

Rare tonfisk med smakrik nudelwok & wasabimajonnäs + ett lagrat vitt vin med rund fruktsyra = supermatch

Lovisas sous-vide sesam-tonfisk med nudelwok. Serverades med det lagrade vita vinet Furmint 2009 som med sin runda fruktsyra gifte sig med maten!
Lovisas sous-vide sesam-tonfisk med nudelwok. Serverades med det lagrade vita vinet Furmint 2009 som med sin runda fruktsyra gifte sig med maten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *