Vad är det egentligen med Tokaj som är så speciellt?


Tokaj är en institution. För det första är regionen ett Unesco världsarv, för det andra är det vackert, vulkaniskt, men framförallt görs det fantastiska viner här. Vinregionen ligger i nordöstra Ungern till gränsen med Slovakien och innefattar knappt 6000 ha (storleken av en enstaka appellation i Bordeaux!). Tack vare mängden utslocknade vulkaner i området har Tokaj en mycket komplex terroir. En jordmån som skapats av överliggande marina fossilkalk, lössjord och lera. Tokaj omnämns redan i de medeltida krönikorna. Det söta vinet från regionen exporterades över hela Europa och tillskrevs även magiska egenskaper – Johan III lät behandla sin sjuka häst med det. Fredrik Den Store drack det i sällskap med Voltaire och Goethe bjöd det till Faust. Inte nog med det; Världens första klassifikation av vingårdar baserad på kvalitet etablerades i vinregionen Tokaj runt 1700.

(karta från winefolly.com)

Aszú -”ett vin för kungar – kungen bland viner”

Så beskrev Ludvig XIV det söta vinet från Tokaj. Detta var hela hundra år innan franska Sauternes steg till liknande berömmelse med sitt ädelrötade vin! Tokajviner görs främst av tre vinsorter: Furmint, Hárslevelü och Muskotály (muscat blanc à petits grains), även Kövérszölö, Zéta och Kabar är tillåtna. Det mest kuriosa är att detta mest kända vinet från Ungern är skapad av en mögelsvamp! Som fick namnet ädelröta (Botrytis cinerea). Rötan utvecklas i skalet under fuktiga förhållanden och torkar när solen kommer ut. De angripna druvorna lämnas helt enkelt kvar på vinstockarna att torka tills de skrumpnat och druvans naturliga sockerhalt maximerats. Därefter används de i vintillverkningen. 

Det sötaste och förnämsta vinet Tokaji Eszencia, tillverkas uteslutande av aszúdruvor och kan nå en sockerhalt på hela 800 gram per liter. Under lång tid ansågs denna sockerchock till vin ha läkande krafter och reserverades till monarkernas dödsbädd för en salig sista färd. Både Aszú och Aszú Eszencia har extremt lång livslängd – Eszencia kan lagras så länge som 200 år!

Torra vita viner är det nya fokus – Furmint i centrum 

Intressant är att produktionen av de söta vinerna har sjunkit till att enbart stå för ca 1% i regionen, trots att det är sött vin som associeras högst med Tokaj! De moderna vinmakarna fokuserar idag på torrt vin och på senare år har de vita vinerna ökat i kvalitet till att kunna mäta sig med de riktiga toppvinerna i världen.

Furmint är en druva med hög syra som är fantastiskt bra på att uttrycka terroir (just detta kan liknas med Chardonnay). Vinerna från Tokaji vulkaniska jord blir komplexa och koncentrerade. Karaktären är ofta delikat med inslag av päron, nötter kryddor, blommor och mineralitet, om jorden är rik på mineral som i Tokaj. Den höga syran gör att vinet har stor lagringspotential. Viner på Furmint hanterar alltifrån smakrika rätter av griskött, ost och charkuterie, till mer kraftiga fiskrätter.

Förutom Furmint görs många fina torra eller halvtorra viner av druvan Hárslevelü. Även denna druva ger viner med hög syra, full kropp, blommighet samt kryddiga aromatiska toner. Det finns en rad kända vinmakare i Tokaj. Från István Szepsy, som närmast betraktas som en ikon i regionen, till ett flertal mindre kända talanger som levererar vin till Michelin-restauranger. Prova något nytt, en torr Tokaj kan vara ett av de mest oväntade och spännande viner du druckit på länge!

istvan_dorogi_brothers

István Dorogi, från familjegården Dorogi Brothers.

 

Läs mer om vin i Ungern här: 

Vinlandet Ungern – 10 intressanta fakta

Polgar vingård – Villány

Heimanns vingård – szekszárd


One response to “Vad är det egentligen med Tokaj som är så speciellt?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *