Nytt år och för som så många andra börjar vinarbetaren en ny fas där året i vingården tar form. Undrar du vad som händer, månad för månad? Vi har sammanfattat det viktigaste arbetet i fält. Tidpunkterna är ungefärliga och varierar mycket från region till region och på södra halvklotet är de förskjutna sex månader.
Januari – mars
I januari börjar vinarbetaren året med att beskära rankan. Detta görs för att det ska bildas en kraftigare stam som orkar bära upp druvorna. I mars brukar vårvärmen slå till och saven rinner till i vinstocken. Då är det dags att avsluta beskärningen och plöja upp jorden så att allt är redo för den mest intensiva perioden i vingården.
Sticklingar tas för ympning någon gång under den här perioden. Sedan sätts de i sand och får växa till sig i ett till två år innan de planteras.
April
Väder och vind är viktigt nu. Det får varken vara för varmt eller för kallt då vinrankans utveckling är i ett känsligt läge. Knoppningen får inte komma igång för tidigt eftersom det fortfarande är risk för frost.
Skotten som kommit upp ur rankans stock beskärs. Man vill inte ha för många skott då man inte vill ha för många druvor på varje ranka. De kvarvarande skotten binds upp för att maximera vinbladens solljusexponering.
Dessutom planteras ett- eller tvååriga vinstockar.
Maj
I maj avlägsnas rotskott regelbundet och dessutom kommer de första bladen. Då är det vanligt att vingården besprutas mot skadedjur för första gången.
Det är fortfarande risk för frost i svalare vinområden och det är viktigt att skydda de känsliga knopparna. För det kan man till exempel använda vindmaskiner som gör att luften cirkulerar, små portabla värmebrännare i vingården eller spruta vatten på vinrankan så att det vid frostgrader bildas ett skyddande lager av is.
Juni
Blomningen är nu i full gång i vingården och då är det i regel hundra dagar kvar till skörd. Bra och stabilt väder är viktigt för blommor för att vinrankan ska kunna producera lagom stora mängder druvor.
Vingården ses över igen och de unga skotten binds upp så att vinrankan kan producera druvor av god kvalitet. I juni till augusti vill man inte ha för mycket sol då det riskerar att bränna druvorna.
Man gör ofta en ”grön skörd”, som innebär att en viss procent omogna druvklasar tas bort för att de kvarvarande druvorna ska få en högre koncentration.
Juli
Juli är början på årets varmaste period. De som behandlar vinrankorna börjar med det nu för att förhindra uppkomst av sjukdomar och för att inte skadeinsekter ska få fäste och förstöra hela skörden.
Regn och fuktigt väder i kombination med värme ökar dessutom risken för svampsjukdomar, som kan skada vinrankorna och i värsta fall förstöra en hel skörd. Därför behandlar vissa vinmakare regelbundet med bordeauxvätska (vatten, kalk och kopparsulfat) och svavel. Även vid ekologisk odling är det tillåtet att använda kemikalier som sulfiter och svavel. Skillnaden är att de inte får vara penetrerande och tränga in i druvan utan sätter sig som ett lager utanpå. Medlet sköljs då bort bort när det regnar vilket gör att man får spruta oftare. Med denna metod blir inga kemiska rester kvar i slutprodukten.
Augusti
I augusti mognar druvorna för fullt och skalen skiftar färg, detta kallas vérasion på franska. Druvorna börjar mjukna och sockerhalten i druvorna ökar markant.
I vingården fortsätter man att skydda vinrankorna från skadedjur och förhindra uppkomst av sjukdomar.
September
Jämte juni är september den viktigaste månaden vad gäller väder och vind. Rätt väderlek kan rädda ett helt år nu.
Vanligtvis är det nu dags skörd, men viktigast av allt är nu att bestämma exakt när skörden ska ske. Syra och socker skall vara i perfekt balans. En del druvor mognar mycket snabbt på slutet och sockerhalten kan sjunka dramatiskt på bara en dag så det gäller att hålla koll på druvorna.
Skördeperioden är den mest intensiva perioden för året i vingården. Det är mycket arbete men också mycket kul att se det nya vinet ta form.
Oktober – december
När alla druvor är inne, vilket kan vara så sent som i november-december beroende på region och önskad vinstil, gödslas fälten och vinbonden plöjer för nya plantor. Vingården städas. Gamla skott skärs av och jorden plöjs upp så att den skyddar plantorna inför vintern. December är en lugn månad på fälten. Skott ska skäras som vanligt och jord som försvunnit ska åter på plats. Året i vingården är slut.
Vill du veta hur vinet blir till från druva till vin? Läs gärna vår guide här.
Läs om våra vingårdars filosofi kring vintillverkning: